2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Világszenzáció a borsodi találmány

Az Aluinvent Zrt. elindította kísérleti alumíniumhab gyártóüzemét
 „Magyar találmánnyal és magyar befektetővel a világpiac felé”
 Az Aluinvent Zrt. elindította kísérleti alumíniumhab gyártóüzemét Miskolc mellett a felsőzsolcai DBH Innovációs Központban. A tavaly alakult cég immár 10 magasan kvalifikált szakembernek ad munkalehetőséget.

Az Aluinvent Zrt. (www.aluinvent.com) nagyszilárdságú és ultrakönnyű alumínium termékek, anyagtechnológiai és anyagvizsgálati berendezések fejlesztésével, gyártásával és mérnöki szolgáltatások nyújtásával foglalkozik. A nemrégiben alapított, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-ben kifejlesztett alumínium hab gyártási technológiát üzemesítő startup cég szakmai gárdája az anyagtechnológia területén megszerzett tudás mellett jelentős nemzetközi kapcsolatrendszerrel is rendelkezik a sikeres ipari K+F+I projektek megvalósításához és high-tech termékek gyártásához. Az Arago csoport szerepvállalásával alapított  cég gyártókapacitása jelenleg évi mintegy 100 tonna speciális, a cég kutatómérnökei által kifejlesztett alumínium mátrixú kompozit és alumíniumhab előállítását teszi lehetővé. A telephelyen rendelkezésre álló, a minőségbiztosításban is alkalmazott saját fejlesztésű nagyfelbontású tomográfiai képek készítésére is alkalmas röntgen berendezés képes az ipari folyamatok videó sebességű nyomon követésére és optikai mikroszkópiai minőségű CT képek készítésére is.

„Az Aluinvent – korábban a Miskolci Egyetemen és a Bay Zoltán Nonprofit Kft.-ben foglalkoztatott – mérnökei és kutatói sokéves, nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek az anyagtudományokhoz kapcsolódó K+F+I területén. A fejlesztéseink legfontosabb eredménye, hogy olyan nagy szilárdságú alumínium habot sikerült kifejlesztenünk, amely a versenytársak termékeivel szemben újraolvasztható (ezután is megtartja eredeti tulajdonságait), önthető, hegeszthető és hagyományos eszközökkel is kiválóan megmunkálható. A gázbuborékok méretének és az ötvözet összetételének változtatásával pontosan beállíthatóak az adott felhasználásnak leginkább megfelelő anyagparaméterek, mint például a sűrűség, szilárdság, a hővezetés, vagy a rezgéscsillapító képesség. Az Aluinvent áltál előállított alumínium hab gyártási technológiájának kedvező költségei és egyedülálló tulajdonságai rendkívül versenyképessé teszik termékünket a műanyagokkal és a könnyűfémekkel (alumínium, magnézium) szemben is. Kísérleti termékeink iránt Magyarországon kívül már az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Németországban is jelentős érdeklődés mutatkozik. Bízunk benne, hogy tevékenységünk kedvező hatással lesz a régió ipari parkjaiba betelepült vállalatok innovációs kedvére is” – mondta el Dr. Babcsán Norbert az Aluinvent Zrt. technológiai igazgatója, tulajdonosa és innovatív alumíniumhab termékének feltalálója.
„Az Észak–magyarországi régió számára kiemelten fontos a nagy hozzáadott értékű hazai érdekeltségű high-tech cégek megjelenése és Miskolc hagyományaihoz kiválóan illeszkedik cégünk anyagtudományi hátteret igénylő tevékenysége. Célunk egyértelműen az, hogy néhány éven belül a világ vezető alumínium hab gyártó vállalata és a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója legyünk, hosszú távú karrierlehetőséget nyújtva leendő munkatársainknak” – nyilatkozta Szabó Tamás az Aluinvent Zrt. vezérigazgató tulajdonosa.
„Büszkeséggel tölt el, hogy cégcsoportunk egy ilyen innovatív és előremutató projekt aktív részese lehet, amelyet már a kezdeti fázisban rendkívüli szakmai érdeklődés övez. Különösen örömteli, hogy a munkaerőpiaci problémákkal küzdő régióban már most, a kezdeti fázisban  10 magasan kvalifikált fejlesztőmérnök foglalkoztatására nyílt lehetőségünk, valamint hosszabb távon a termelés felfutásával  reményeink szerint több száz új munkahelyet teremthetünk. Az Arago csoport tervei között kiemelt helyen szerepel, hogy további hasonlóan innovatív találmányok felkarolásával segítse a régió és Magyarország versenyképességének erősödését” – nyilatkozta Sántha Gergely, az Arago Befektetési Holding Zrt. ügyvezető igazgatója.
 „Az ipari parkokban található innovációs központok elsődleges szerepe abban áll, hogy a kis- és középvállalkozásoknak lehetőséget biztosítsanak az innovatív technológiák és szolgáltatások igénybevételére, magasabb hozzáadatott értékű tevékenység folytatására. Éppen ezért rendkívül örülök és büszke vagyok rá, hogy az Aluinvent Zrt. minket választott partneréül” – mondta el dr. Erdei Sándor a DBH Group vezérigazgatója.

Fotó: Orosz László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…