2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Világszabadalom debütál a vizes világbajnokságon

Szikszói  cég által gyártott, hatékony, környezetbarát és biztonságos vízfertőtlenítő rendszer telepítése kezdődik meg a közeljövőben a július 14-én induló FINA Világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Arénában. A rendszer előnyeit a világbajnokság után is élvezhetik majd az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontját használók.

A 2017. július 14. és 30. között megrendezendő 17. FINA Világbajnokságra várhatóan 3500-4000 élsportoló érkezik. Közülük a vízilabdázók, az úszó-, szinkronúszó-, és műugró számokban versenyzők a fenntarthatóság jegyében épült Duna Arénában mérhetik össze tudásukat. A világbajnokság fő helyszíne azonban már nemcsak az első olyan hazai komplexum, melynek befogadóképessége a világverseny után csökkenthető, de az első olyan helyszín is a vb-k történetében, ahol a medencéket, veszélyes vegyi adalékanyagok hozzáadása nélkül, környezetbarát módszerrel fertőtlenítik.

A német technológián alapuló, de  Szikszón  gyártott REDO fertőtlenítő eljárás vízből és sóoldatból elektromosság (elektrolízis) segítségével állít elő fertőtlenítő folyadékot. Hat komponensével hosszútávon, gyorsan fertőtleníti a vizet anélkül, hogy bármilyen más adalékanyagot használna, mint például klórgázt. Ez az élsportolók és a később itt sportoló, vagy úszni tanuló gyermekek szempontjából azért fontos, mert az úszómedencében nem lesz kellemetlen klórszag, és a klórgáz által gyakran okozott szem- és bőrirritációval, vagy a szintén gyakori fogzománc károsodással és a tüdőbolyhok leégésével sem kell számolni.

A vízfertőtlenítő telepítése két hónapot vesz majd igénybe, hiszen a Duna Aréna két olimpiai medencéjében naponta annyi vizet fertőtlenít majd a gépezet, mint egy Székesfehérvár népességű város vízhálózata esetében lenne szükséges. A beruházás összköltsége 174 millió forint.

A rendszert telepítő, 2002-ben alapított REDO Water Systems jelenleg a világ 32 országában van jelen saját fejlesztésű és gyártású vízfertőtlenítő rendszereivel. Magyarországon többek között a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja és a Semmelweis Egyetem is a REDO technológiát alkalmazza, de a cég nemzetközi ügyfelei között megtalálható az amerikai Boeing repülőgépgyártó cég is. Az új vízkezelő technológiának köszönhetően, a REDO Water Systems 2004-ben elnyerte a német kormány „Az év fejlesztése” díját.

Szikszó polgármestere Füzesséri József úgy fogalmazott :  a Szikszó Ipari Parkban található REDO Water System Kft –re és dolgozóira nagyon büszke a város.  Szikszó Borsod- Abaúj – Zemplén megye ötezer lelkes kis települése, a megyeszékhely Miskolc szomszédságában. A történelmi Abaúj vármegye kapujaként emlegették mindig is, de mára nemcsak Abaúj, hanem a megye gazdasági  motorjává vált. Szikszó Önkormányzata  a saját eszközeivel  minden segítséget megad a városba települt vállalkozásoknak, ezzel is hozzájárulva a sikereikhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…