2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Uniós előírások miatt változik az áfa-törvény

Uniós előírások miatt változik az áfa-törvény

Uniós előírások miatt változik az áfa-törvényKét uniós irányelv miatt elég nagy terjedelemben módosul januártól az áfa törvény, és hozzá kapcsolódva kismértékben változik az eva-, valamint az adózás rendjéről szóló törvény is – a javaslatot a pénzügyminiszter már benyújtotta a parlamenthez, az megtalálható az Országgyűlés honlapján is. Az unió célja, hogy a tagállamok közti szolgáltatásnyújtásnál az áfa fizetést a fogyasztás helyéhez kösse. A másik célkitűzés az, hogy – hasonlóan a termékértékesítéshez – a szolgáltatásokról is kell a jövőben éves összesítő nyilatkozatot adni. Az adó visszatérítést pedig teljesen elektronikus útra kívánja terelni az európai közösség.

A részletszabályok terjedelmesek, kiemelésre érdemes az, hogy a pénzkövetelés engedményezése nem tartozik az áfa törvény hatálya alá, akkor sem, ha azt valaki a névérték alatt vásárolja meg.

A főszabály szerint a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye az igénybevevő adóalany székhelye. Amennyiben az igénybevevő nem adóalany, akkor a szolgáltatást nyújtó székhelye lesz a teljesítési hely.

Az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás teljesítési helye az ingatlan fekvési helye. A kulturális-, művészeti-, tudományos-, oktatási-, szórakoztatási- és sport szolgáltatás teljesítési helye viszont ott van, ahol az adott szolgáltatást nyújtják.

Az adó visszatérítéshez az adott ország adóhatósága megkeresheti a másik ország adóhatóságát, illetve a visszatérítést igénylő adóalanyt, de akár annak a partnerét is. Bekérhetők a 250 eurónál nagyobb összegű számlák is. A megkeresésekre 1 hónapon belül kell válaszolni, az adóhivatalnak újabb két hónapja van a döntésre, majd innen számítva 10 napon belül kell kiutalnia az áfát.

Annak az eva-alanynak, aki másik uniós országból vásárol szolgáltatást, áfát kell fizetnie.


(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek