2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
Javult Magyarország versenyképességének megítélése

Javult Magyarország versenyképességének megítélése

Javult Magyarország versenyképességének megítéléseJavult Magyarország versenyképességének megítélése a svájci Világgazdasági Fórum idei összeállítása szerint. Az évente kiadott Global Competitiveness Report (Globális versenyképességi jelentés) 131 országot tartalmazó 2009-2010-as rangsorában Magyarország az 58-ik helyre lépett elő a tavalyi 62-ikről. A térség országai közül Csehország, Lengyelország és Szlovákia megelőzte Magyarországot, Románia és Bulgária viszont hátrább került a rangsorban. A listát az idén Svájc vezeti, maga mögé utasítva a tavalyi első helyezett Egyesült Államokat. A sereghajtó idén is Burundi.

 
Az idei rangsorban az első tíz között van Svájc és az Egyesült Államok után Szingapúr, Svédország, Dánia, Finnország, Németország, Japán, Kanada és Hollandia. A kelet-európai térség államai közül Csehország a 30-ik helyre lépett elő a tavalyi 33-ikról, Lengyelország a 46-ik a tavalyi 53-ik hely után. Szlovákia viszont rontott, a 47-ik helyen áll az idén a tavalyi 46-ikat követően. Kína és India továbbra is az élen jár a nagy fejlődő országok között.

Magyarország esetében az üzleti életet hátráltató tényezők között az adótörvényeket említette az első helyen az összeállítás. A második helyen állnak a finanszírozási nehézségek, a harmadikon az adók alakulása, a negyediken a politikai instabilitás, az ötödiken a bürokrácia, a hatodikon a korrupció áll az összesen 15 vizsgált területből.

A versenyképességi mutató (Global Competitiveness Index, GCI) összeállításánál az egy-egy ország versenyképességét meghatározó 12 szempontot vettek figyelembe. Ezek között szerepel egyebek mellett a GDP, az államháztartási hiány, a GDP-arányos megtakarítás, az infláció, a kamatrés és az államadósság alakulása, de nagyító alá vették a pénzügyi és intézményrendszert, az egészségügyet, az oktatatást, az innovációt is. A VF a rangsort 131 országban mintegy 13 ezer vezető üzletember megkérdezése alapján állította össze.

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…