2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Trükköznek a magyar nők a konyhában – A férfiak gyakran nem is tudják, mit esznek

Trükköznek a magyar nők a konyhában – A férfiak gyakran nem is tudják, mit esznek

A magyar háziasszonyok fele minden nap főz, ráadásul kétharmaduk trükközni is szokott az egészséges vacsora érdekében. Van, aki manipulál és van, aki az igazságot is elferdíti. Az ország keleti felén élő hölgyek a legaktívabban a konyhában – derült ki az Egészségbolt.hu friss felméréséből*.

Aggódnak párjuk egészségi állapotáért, étrend-kiegészítőket vásárolnak és saját bevallásuk szerint igyekeznek egészséges vacsorát varázsolni a családi asztalra. A magyar háziasszonyok fele napi rendszerességgel főz, egyharmaduk pedig heti 2-3 alkalommal áll a tűzhely mellett. Sokan nem kötelességből teszik ezt: a hölgyek negyede állítja, hogy a sütés-főzés volt az elmúlt hónapban végzett legélvezetesebb szabadidős tevékenysége.
A nők 65 százaléka azonban trükközik a konyhában, ha a család egészségéről van szó. Van, aki zöldséget csempészik az ételbe (30%), vagy fokozatosan, észrevétlenül vezeti be az újításokat (29%). Van, aki akár az igazságot is elferdíti: más alapanyagra tér át, de nem szól róla (26%) vagy éppenséggel akkor is eltitkolja az összetevőket, amikor a párja rákérdez (18%).
 
Hogy miért van szükség a trükközésre és a praktikákra? Mert a hölgyek 87 százaléka aggódik párjáért, sokszor jó okkal: a férfiak közel felének vannak egészségügyi problémái. A háziasszonyok fele vallja, hogy odafigyel, mi kerül a családi asztalra. A hölgyek ugyanis úgy gondolják, hogy a vitaminkészítmények kiadagolása (61%) mellett az egészségesnek tartott ételek kínálásával (50%) tehetnek legtöbbet a család egészségéért. A gondoskodás már a bevásárlásnál kezdődik: manapság a háziasszonyok fele rendszeresen elolvassa az élelmiszereken a címkét, mielőtt a terméket a kosarába teszi.
 
Bár a konyhatündér hölgyek kétharmada véli, hogy az a legfontosabb, hogy az étel finom legyen, ugyanennyien állítják, hogy többnyire friss alapanyagból és kíméletesen főznek. A férfiak azonban nem mindig nyitottak az újításokra: a megkérdezettek harmadának már volt olyan élménye, hogy párja elutasította az egészségesnek kikiáltott ételt. Különösen igaz ez a kor előrehaladtával: a 40-50 éves háziasszonyok közel 40 százaléka járt már így. A többség ilyenkor elfogadja a helyzetet, ám a „diktátorok” (11%) veszekednek vagy ragaszkodnak ahhoz, hogy a férfi megegye, ami a tányérján van, a „manipulátorok” (7%) pedig a gyerekre és a példamutatásra hivatkozva győzik meg párjukat arról, hogy mégiscsak jó választás vacsorára a saláta. A többi egészségre törekvő hölgynek pedig maradnak a praktikák és a trükkök – a következő vacsora alkalmával.
 
A párkapcsolatban élő és rendszeresen a konyhában tüsténkedő magyar háziasszonyok közel negyven százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy az egészséges menü nem salátából vagy párolt zöldségből áll: szerintük a férfiaknak tartalmas, férfias ételeket kell enni, mert az ad erőt.
 
Regionális érdekességek:

    A kelet-magyarországi hölgyek a legaktívabban a konyhában: 53 százalékuk minden nap főz, miközben a fővárosban 43% és Közép-Magyarországon 44% azon háziasszonyok aránya, akik minden nap eltöltenek némi időt a tűzhely mellett. (Dunántúlon 50%)
    Leginkább Kelet-Magyarország (65%) és a Dunántúl (69%) lakói állították, hogy valamilyen trükkel élnek a konyhában.
    A párkapcsolati fogyókúra a válaszadók ötöde esetében fordult már elő. Budapesten és a Dunántúlon a legnagyobb (közel egyharmad) azok aránya, akik a párjukat próbálták rávenni a fogyókúrára.

A felmérés résztvevőinek területi felosztása:

    Kelet-Magyarország (Észak-Magyarország régió, Észak-Alföld régió, Dél-Alföld régió);  azaz Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád
    Dunántúl (Közép-Dunántúl régió, Nyugat-Dunántúl régió, Dél-Dunántúl régió); azaz Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Somogy, Tolna
    Közép-Magyarország (Pest megye Budapest nélkül);
    Budapest

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …