2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Távhőszolgáltatás fejlesztés Tiszaújvárosban

Tiszaújváros energiahatékony, energiamegtakarítást eredményező és környezetvédelmi szempontból is jelentős távhőszolgáltatási beruházás létesült Tiszaújvárosban a felügyeleti rendszer fejlesztésével. A ,,Tiszaújvárosi távhőellátás hőközpontú szabályozásának és távfelügyeleti rendszerének fejlesztése” című projekt a Környezet és Energia Operatív Program energetikai korszerűsítése tárgyú pályázati felhívásán elnyert mintegy 115 millió forint állami és uniós támogatással valósult meg. A kedvezményezett Tiszaújváros távhőszolgáltató cége a TiszaSzolg 2004 Kft.

A projekt 2010. március 1-én kezdődött és 2012. február fejeződött be. A beruházás bekerülési értéke 230 millió forint volt, amelyhez az állam, illetve az Európai Unió a kohéziós alapon keresztül összesen 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújt.

A projekt eredményeként nemzetgazdasági szinten várhatóan 6161 földgáz takarítható meg, az üvegházhatású gázok kibocsátása évente 372 tonnával mérséklődhet. Az új távfelügyeleti rendszer által biztosított energiahatékonysági és energia – megtakarítási funkciókkal közvetett módon csökken a helyi légszennyezés, mérséklődik a környezeti terhelés, és javul a város életminősége.

A tiszaújvárosi távhőszolgáltató feladata a felhasználói elvárásoknak, igényeknek megfelelő távhőenergia biztosítása, hatékony távhő-szolgáltatási rendszer működtetésével. Elkötelezett az energiahatékonyság növelésében és a környezetvédelem iránt. Leghangsúlyosabb célkitűzése, hogy az 5519 távfűtéses lakásban élők számára hatékony, versenyképes és megfizethető távhőszolgáltatást nyújtson, hozzájárulva a lakosság jobb komfortérzetéhez, életminőségének javításához. A kiépített távfelügyeleti rendszerrel szemben maximális elvárás az energiahatékonyság és az ezzel járó környezetvédelmi eredmény elérése. További követelmény, hogy kielégítse a lakosság és a távhőszolgáltató energiagazdálkodási elképzeléseit, kívánalmait.

A távfelügyeleti rendszer számos előnyt biztosít a felhasználók, illetve a távhőszolgáltató részére. Képes arra, hogy az épületekben központilag csökkentse, illetve állítsa le éjszaka – a hőtehetetlenséget kihasználva – a fűtésszolgáltatást, amely energia- és költségmegtakarítást eredményez a lakók részére. A fűtésszolgáltatás ilyen módon történő leállítása a távhőszolgáltató részére egyúttal villamosenergia­ megtakarítást is eredményez. Az új távfelügyeleti rendszer a testre szabott szabályozási algoritmusokkal optimálissá és gazdaságosabbá teszi az üzemvitelt, pontosabb és – szabályozást biztosít. Az azonnali és naprakész információknak köszönhetően az előforduló hibák gyorsabban elháríthatóak. Távfelügyelettel, folyamatirányítási funkciókkal, elektronikus adatkinyeréssel a távhőszolgáltató üzemeltetési költségei is jelentősen csökkennek. Nő az energetikai hatékonyság, valamint a szolgáltatói berendezések élettartama. Számítógépes funkciókkal lehetőség nyílik a különböző adatok műszaki és gazdaságossági elemzéseire, az és költségtakarékos üzemmódok kialakítására tovább emelve a távhőszolgáltatás színvonalat, és így a felhasználók megelégedettsége.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek