2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Szürkeimport: megkárosítja a fogyasztót, pedig nem is létezik

Szürkeimport: megkárosítja a fogyasztót, pedig nem is létezik

Még megbecsülni sem lehet, hogy „szürkeimportra” való hivatkozással mennyivel drágább ugyanaz a termék a magyar fogyasztóknak. A jogilag nem létező kategória hátráltatja a nyílt piaci versenyt, elsősorban az import műszaki termékeknél: a drágábban árusító nagy cégek az árverseny vállalása helyett előszeretettel nevezik „szürkeimportnak” az olcsóbb termékeket, és a garanciális problémák emlegetésével próbálják elriasztani a vevőket a konkurenciától. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerint jogilag „szürkeimport” nem létezik, a garancia pedig minden Magyarországon forgalomba hozott termékre egyformán kötelező érvényű. Nem csempészáru, nem hamisítvány: ugyanaz a termék, mégis akár harmadával olcsóbb lehet az ár. Az egyik forgalmazó szerint árversenyről van szó, a másik szerint „szürkeimportról”. A nagy márkák képviseletei sokszor igyekeznek a vevőkkel elhitetni, hogy a kedvezőbb ár mögött garancia nélkül, gyanús termék lehet. Pedig szürkeimportot nem ismer a törvény, és a garancia vállalását sem lehet megkerülni.

„A szürkeimport, mint jogi kategória nem létezik. Ha valaki a terméket külföldön legálisan vásárolta meg, Magyarországra legálisan hozza be, tehát minden vámkezelési, adózási és egyéb jogszabálynak megfelel, akkor a portéka legálisan forgalmazható Magyarországon.” – állította dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, majd hozzátette: „A garancia mögött álló jogszabályok egyértelműen ugyanazok, mint ha más csatornán, márkaképviseleteknél, szakáruházban vásároltam volna. Ha egy ilyen termék meghibásodik, akkor ugyanazok a jótállási szavatossági szabályok kell hogy érvényesek legyenek, mint bármilyen más termék vonatkozásában.

A szakértők szerint Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozáskor kezdődött ez a probléma, amikor a vámhatárok megszűnésekor élelmes magyar kereskedők saját nyugati beszerzési forrásokból egyes termékeket a nagy hivatalos magyarországi forgalmazók árainál olcsóbban kezdtek kínálni. Egy márkás videotechnikai felszereléseket és eszközöket forgalmazó kisebb kereskedés is folyamatosan tapasztalja a nagy képviseletek félrevezető tanácsait.

„Néhány pályázaton azt a rémhírt keltették a márkakereskedők, hogy csak az általuk forgalmazott eszközök származnak hivatalos forrásokból, és csak ezekre vonatkozik a gyári garancia. Ez nem így van, például a mi termékeink is mind legálisan kerülnek Magyarországra, és egyes termékeknél akár az 5-7 éves garancia is érvényes lehet.”- fogalmazott Juhász András, a cég ügyvezetője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek