2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Szíjjártó Péter: a magyar gazdasági növekedéshez kellenek a külföldi befektetők

Szíjjártó Péter: a magyar gazdasági növekedéshez kellenek a külföldi befektetők

A magyar gazdasági teljesítmény növeléséhez kellenek a folyamatosan fejlesztő, munkahelyeket teremtő nemzetközi befektetők, olyanok, mint a svájci Hoffmann Neopac, a debreceni Tu-Plast Tubusgyártó Kft. anyavállalata – mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Debrecenben. Bejelentette: a kormány 300 millió forinttal támogatja a Tu-Plast 4,5 milliárd forintos beruházását, amellyel 59 új munkahely létesül a debreceni gyárban.
Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2010-ben új stratégiát választott annak érdekében, hogy gazdasága versenyképesebb legyen a válság után.
„Az ország újraiparosításába vágtunk bele azzal a céllal, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja” – mondta.
Szijjártó Péter rámutatott: mára az Európai Unió országai közül Magyarországon a harmadik legnagyobb az ipar hozzájárulása GDP-hez, 4,1 millió ember dolgozik, ami 20 éves foglalkoztatási rekord, és az első negyedévben 3,5 százalékos volt a gazdasági növekedés.
Magyarországot meg kellett újítani, ennek egyik eredménye az új adórendszer, amely a munkát támogatja, átszervezték a felsőoktatást, amely egyre több mérnököt és természettudományos végzettségű szakembert bocsát ki, s német mintára bevezették a duális képzést – sorolta az államtitkár.
A debreceni beruházással kapcsolatban Szijjártó Péter megemlítette, hogy Svájc a hatodik legfontosabb befektető Magyarországon 3 milliárd euróval, az első negyedévben 4 százalékkal nőtt a két ország kereskedelmi forgalma.
Mark Aegler, a svájci anyavállalat vezérigazgatója közölte: a most induló és 2015 végére befejeződő beruházás során 7 ezer négyzetméteres új csarnokot építenek, két új tubusgyártó gépsort telepítenek, és a jelenlegi 66 millióról 200 millióra növelik a döntően kozmetikumok csomagolására használt tubusok számát.
A 149 éve alapított, öt svájci család tulajdonában lévő Hoffmann Neopac AG 2006-ban Debrecen közép-európai központi elhelyezkedése, a költségek alakulása és a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása miatt döntött a magyarországi gyáralapítás, most pedig a fejlesztés mellett.
A jelenleg 110 dolgozót alkalmazó cég bevételei 2013-ban elérték a 3,6 milliárd forintot, ennek 89 százaléka exportárbevétel volt – közölte a vezérigazgató.
Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen gazdaságért felelős alpolgármestere kiemelte: mára beérett a város új, 1998-ban meghirdetett gazdasági stratégiája, miszerint elsősorban a magas hozzáadott értéket képviselő gyártókat és szolgáltatókat támogatja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek