2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Számlának tűnő ajánlatok miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több olyan vállalkozást is megbírságolt, amely számlákra megtévesztően hasonlító dokumentumokat küldött meg cégeknek szóló szolgáltatási ajánlatában, illetve reklámjaiban – közölte a GVH kedden az MTI-vel. A GVH szerint ezek alkalmasak voltak a megtévesztésre, a címzettek ugyanis azt gondolhatták, hogy egy számukra már teljesített szolgáltatás ellenértékét kell megfizetniük. A vállalkozások nem álltak szerződéses jogviszonyban a címzettekkel, akik azonban a számlának tűnő dokumentum kiegyenlítésével megrendelték a szolgáltatást, ami többnyire adatbázisban, telefonkönyvben való szerepeltetésre vonatkozott.
A hivatal megállapította, hogy a vállalkozások nem hívták fel megfelelő módon a figyelmet arra, hogy a megküldött dokumentumok célja valójában szerződéskötés kezdeményezése, és azt sem tették egyértelművé, hogy a kiküldött számla valójában nem számla, hanem egy ajánlat, így az azon szereplő összeget nem kell kiegyenlíteni.
A GVH a Telefonkönyv Magyarország Kft.-t 1,49 millió forintra, a T&CS 2002 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t 1 millió forintra, az Üzleti Szaknévsor Reklám-szolgáltató Kft.-t szintén 1 millió forintra, a Szakmai Névsor Szolgáltató Kft.-t pedig 320 ezer forintra bírságolta.
A hivatal megjegyezte, hogy a vállalkozások figyelembe vehető árbevételének mértéke az esetek többségében jogi akadályát képezte magasabb mértékű bírságok kiszabásának.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…