2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Spórolós vagy költekező?

A gyerekek általában a szülői mintát követik
Ön melyik pénzügyi típusba tartozik? Spórolós, aki mindig nyomon követi a kiadásokat és szeret megtakarítani? Esetleg költekező, akinek örömet okoz a vásárlás? Szeret kockáztatni, vagy inkább a pénzügyi döntésekben is mindig biztosra megy? Az, hogy a szülők milyenek, alapvetően meghatározza gyermekeik pénzhez való viszonyát is, hiszen a kicsik az ő mintájukból tanulnak. Épp ezért döntő jelentőségű, hogyan állunk hozzá az anyagiakhoz a családban – állítja a bank, amely a Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője
. Természetesen nem lehet minden embert egyértelműen beskatulyázni egy adott pénzügyi típusba, azonban a pénzhez való viszonyunk, a költési szokásaink alapján fel lehet állítani jellemző kategóriákat. Tiszta típusok ritkán vannak, de általában jellemző, hogy valaki inkább spórolni vagy költekezni szeret, irányítja a pénzügyeket vagy inkább átengedi az irányítást, kockáztat vagy biztosra megy. A gyerekek a szülői mintát követik, így ha a felnőttek nem elég tudatosak, valószínűleg a kicsik sem tanulják meg a beosztás fontosságát. Ahol viszont rendszeresen költségvetést készítenek, beosztják a fizetést, előre kalkulálnak a várható kiadásokkal, ott hamarabb megtanulják a pénzkezelést, persze csak akkor, ha a fiatalt bevonják a tervezésbe.

 Milyen alapvető pénzügyi típusok vannak? Mindenki ismeri a költekezőt, aki nem szeret takarékoskodni, költségvetést készíteni, viszont a vásárlás örömet jelent neki. Az ilyen embereknél – hacsak nem rendelkeznek kiugró havi fizetéssel – gyakori, hogy hó végére elfogy a pénzük és kölcsönkérnek rokonoktól, ismerősöktől. De ha erre nincs szükség, akkor sem jellemző rájuk, hogy félretennének valamennyi pénzt a váratlan kiadásokra vagy hosszú távú tervekre. A spórolós típus ennek ellenkezője, ő állandóan tervez, kalkulál, célokat határoz meg, felülvizsgál, befektet. Számára viszont haszontalan kiadásnak számíthat egy-egy drágább nyaralás vagy a szórakozás, akkor is, ha amúgy megengedhetné magának.

 Míg egyesek könnyedén elvezetik a háztartást, mások nem tudják a határidőket tartani, az utolsó pillanatra hagyják a csekkek feladását, nehezen birkóznak meg a bevétel-kiadás vezetésével.

 
A kockázatvállaló szerint a pénz kaland, tőzsdézik, szerencsejátékot űz, élvezi, hogy nem tudja előre, nyer vagy veszít. A kockázatkerülő típus viszont mindig biztonságban akarja tudni a pénzét, sosem kockáztatna, csak olyasmibe fektet be, ahol inkább alacsony, de garantált a hozam.

 

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a tudatosság a pénzügyi döntések meghozatalakor, az öngondoskodás, az előrelátás. A szülők felelőssége a legnagyobb abban, hogy később a gyerekek is megtanulják, milyen szempontokat kell mérlegelni egy-egy pénzügyi döntés meghozatala előtt.  Az így megszerzett tudással később lehetőségük lesz pénzügyileg is tudatos, okos döntéseket hozni, s ezzel egy teljesebb életet élni” – mondta Horváth Magyary Nóra, a bank kommunikációs ügyvezető igazgatója, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűrielnöke.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…