2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Sörkonferencia és Sörfesztivál

A miskolci székhelyű Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete megalakulás óta (1994) képviseli a magyarországi sörfőzdéket. A szervezetnek a jelenleg a működő sörfőzdék 80%-a tagja. A hazai sörpiac volumenét tekintve szerény helyet képviselnek a kézműves sörfőzdék, de arra törekednek, hogy sörkülönlegességeikkel elnyerjék a fogyasztók tetszését.

IV. „Iszom a sört, szívem mámorban fürdik”
Epizódok a sörgyártás és sörfogyasztás múltjából
című tudományos konferencia

2012. március 13. (kedd) 10. óra
Miskolci Akadémiai Bizottság Székháza (Miskolc Erzsébet tér 3)

A rendezvény a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház, a Magyar Történelmi Társulat, a Herman Ottó Múzeum, a Miskolci Egyetem és a Miskolci Akadémiai Bizottság Történelemtudományi és Néprajzi Szakbizottsága szervezésében valósul meg.
Az esemény fővédnöke, Pfliegler Péter Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere. A konferencián az alábbi témákban hallhatnak előadásokat a résztvevők.

Előadások:
1. Katona Csaba tudományos munkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központ Történettudományi Intézete, Budapest: Az előző konferenciák eredménye, tanulságai
2. Demmel József tudományos munkatárs, Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete, Békéscsaba: Nemzetépítés és sörfogyasztás.
3. Fazekas Csaba igazgató, Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézete, Miskolc: Selmecbányai diákhagyományok
4. Vaskó György elnök, Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, Miskolc: Kényszervállalkozóktól a kényszervállalkozókig
5. Mihalik Béla igazgató, Jezsuita Levéltár, Budapest: A szendrői kocsmaháború, 1671–1672
6. Katona Csaba, Budapest: A cseh- és morva sörfőzés a 19. században
7. Fiziker Róbert tudományos munkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központ Történettudományi Intézete, Budapest: A sörgyártás kezdetei Sopronban
8. Martin Imre vendéglős, Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház, Budapest: A sör és a gasztronómia

A konferencia levezető elnökei: Fazekas Csaba és Viga Gyula.

VIII. Nemzetközi Sörverseny
2012. március 13. (kedd)
Herman Ottó Múzeum Kiállítási Épülete (Miskolc, Papszer 1.)

A megmérettetésen az alábbi nevezési kategóriákban 30 sörfőzde 70 söre indul.
I. világos sör 11 Balling fok alatt,
II. világos sör 11 Balling fok felett,
III. félbarna, barna és vörös sör,
IV. felsőerjesztésű sör (pl. búza),
V. különleges sör (gyümölcs ízesítésű és fűszerezett).

A sörverseny szabályzatában rögzített pontszámok alapján Arany, Ezüst és Bronz Diploma kerül kiadásra. A kategóriájában legtöbb pontszámot elért sör Gyémánt Diplomát és serleget kap. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2012. március 16-án kerül sor a Kézműves Sörfesztiválon.

Kézműves Sörfesztivál
Szezonnyitó FőzdeFeszt
2012. március 16-17.
Miskolc (Szinva-terasz)

Az elmúlt év októberében a Budai várban először megrendezésre került FőzdeFeszt szezonnyitó rendezvényé látogathatnak el az érdeklődők a márciusi hosszú hétvégén. A kézműves magyar sörfőzdék remek italai mellett finom ételeket is lehet majd kóstolni.
A fesztivált zenei programok is színesítik. Pénteken a Musical Műhely (14.00-16.00), az Agyagbanda (16.00-18.00) és a Jazz Inside (18.00–20.00), szombaton pedig Czakó Péter – Kovács Zoltán Jazz duója (1400-16.00), a Rockabilly (16.00-18.00) és a Számadó Zenekar (18.00–20.00) szórakoztatja a kikapcsolódni vágyókat.

Magyar Portékák Vására és Régiség-tér
2012. március 16-17.
Miskolc (Kandia köztől az Erzsébet térig)

A Kézműves Sörfesztiválhoz kapcsolódva kétnapos vásár is várja az érdeklődőket Miskolc főutcáján. Az egyedi kézműves termékek és bemutatók a Magyarok Szövetsége támogatásával valósulhatnak meg.
A Miskolci Régiségvásár az ország egyik legnagyobb ilyen típusú rendezvénye. A vásár szervezői két napon keresztül ízelítőt nyújtanak a minden hónap első vasárnapján zajló forgatag hangulatából.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek