2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • EREDMÉNYES A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ EMBEREK KÉPZÉSE, MUNKAVÁLLALÁSUK TÁMOGATÁSA

EREDMÉNYES A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ EMBEREK KÉPZÉSE, MUNKAVÁLLALÁSUK TÁMOGATÁSA

Ma már tízezerrel több megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő dolgozik, mint 2011-ben. A kormány költségvetési forrásból és az Új Széchenyi Terv keretében 2013-ban csaknem 60 milliárd forinttal segíti rehabilitációjukat, képzésüket és munkavállalásukat a nyílt munkaerő-piacon.

Mindezt azért, hogy ne segélyből, hanem munkabérből szerezhessék jövedelmüket, és bizonyítást nyerjen: megmaradt munkaképességük sokkal fontosabb, mint ami elveszett” – mutatott rá Soltész Miklós, az Emberi erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára Mezőkövesden. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban a FŐKEFE Nonprofit Kft. 70 fős papíripari telephelyén 29 dolgozó részesül alapképzésben és rövidesen további 15 fő kap szakmai képzést.

Az országban a legtöbb megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató FŐKEFE dolgozóinak több mint felét, összesen 1620 főt vont be a képzésbe az ország 44 pontján lévő telephelyein. A szintén Mezőkövesdre látogató Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, országgyűlési képviselő azt méltatta a helyi példa kapcsán, hogy amint a közfoglalkoztatási, úgy a megváltozott munkaképességűekre szabott programoknak is fontos része a képzés. Felhívta a figyelmet arra, hogy az állami nonprofit cég telephelye és egyben képzési központja mintegy 13 millió forintból újult meg. „Ahhoz, hogy minél több érintett embert minél jobb körülmények között foglalkoztathassunk, a polgármesterek együttműködése is szükséges. Mezőkövesden például ingyenes telephelybérlési lehetőség biztosításával is segítik munkánkat” – tette hozzá Szabó György, a FŐKEFE ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón.

A mezőkövesdi képzés része az Új Széchenyi Terv keretében 4,7milliárd forintból elindított REHABILITÁCIÓ – ÉRTÉK – VÁLTOZÁS (RÉV) programnak, mely ez év elején három állami cég, a KÉZMŰ Nonprofit Kft., a FŐKEFE Nonprofit Kft. és az ERFO Nonprofit Kft. bevonásával indult annak érdekében, hogy a vállalatok dolgozói alap- és szakképzésekben, valamint továbbképzésekben részesüljenek. A kormány ezzel kívánja elősegíteni a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő dolgozók munkavállalását a nyílt munkaerő-piacon is.

A RÉV programban e cél elérése érdekében 5000 emberkészségfelmérését és 3000 ember képzését végzik el 2014. április végéig. A program országszerte közel 80 helyszínen zajlik, amelyből 16 helyszín a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben van. A RÉV program során az alap- és szakképzések mellett a projektet megvalósító konzorcium vezetőjeként a Fogyatékos Személyek sélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. országos módszertani központot alakít ki, mely a megváltozott munkaképességű személyeket és a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésben segítő szolgáltatók szakmai tevékenységét támogatja. A projektben résztvevő Társadalomfejlesztési Módszertani és Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. pedig egy integrált tudásmenedzsment portált épít, mely országos szakmai felületet biztosít valamennyi érintett munkaerő-piaci szereplő számára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…