2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Ötven százalékkal olcsóbban is lehet lakást venni Németországban

Ötven százalékkal olcsóbban is lehet lakást venni Németországban

A vétel mellé belsőépítészeti látványterv is jár

Akár az eredeti ár feléért is tud Németországban ingatlant vásárolni az, aki jó helyen keresi a megfelelő lakást. A német piacon azért érdemes befektetni, mivel amellett, hogy többet érnek az ingatlanok, az évenkénti ingatlanár-emelkedés is nagyobb, mint Magyarországon.


Magyarországhoz hasonlóan, de nagyobb mértékben növekednek az ingatlanárak Németországban: egyes régiókban 17-27 százalékos növekedést is tapasztaltak az elmúlt években. A szakértők szerint stagnálás, és csökkenés egyelőre nem várható az ingatlan árakkal kapcsolatban.

A befektetett pénz így biztosan megéri, azonban sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis hogyan engedhetne meg magának egy németországi ingatlant?

Az eredeti ár feléért is lehet vásárolni

A magas ingatlanárak mellett is lehet olyan lakásokat vásárolni, amelyek igencsak megérik az árukat, az évenkénti négyzetméterár-növekedés pedig ezekben az esetekben is garantálható.

„A mi cégünk olyan ingatanokat értékesít, melyek végrehajtás alatt állnak. Azonban a hasonló cégekkel ellentétben nálunk nem kell részt venni az árverésen, ugyanis egy olyan kölcsönösen kialkudott árral dolgozunk, ami a követelőnek, a tulajdonosnak és a vevőnek is jó” – magyarázta Kollár Steve az Unión Invest német partnercég magyarországi vezető referense.

A bírósági árveréseket és liciteket így könnyedén el lehet kerülni, így az ingatan becsült értékének 10-20 százalékát sem kell befizetnie a vásárlónak. Sőt, a vevők így akár a piaci ár 40-50 százalékáért is tudnak olyan ingatlant vásárolni, amire már nem kell pluszban rákölteni.

„Nálunk nincsenek kényszer árverések, mindenki jól jár a tulajdonostól a követelőn át egészen a vevőig” – mondta Kollár Steve, akinek a cége a lakásokon kívül éttermeket, szállodákat, raktárakat, irodahelyiségeket is árulnak.

Egy árából kettő is kijöhet

„Az olyan nyugati, drága nagyvárosokban, mint például Stuttgart, vagy München, 5-7 ezer eurós négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni. Ezeken a helyeken a bérlés is 1500-2500 euró havonta. Ha az emberek a drágább városokban eladják a lakásukat, akkor abból a pénzből akár kettő nagyobb, család barátabb és kényelmesebb ingatlant tudnak vásárolni Sachsenben, Sachsen Anhaltban, Thuringenben, vagy Felső-Bajorországban” – magyarázta a vezető referens.

A szakember szerint azért érdemes a nagyobb négyzetméterű lakásokat megvásárolni, mert vannak például olyan önkormányzatok, ahol várólista van ezekre az ingatlanokra.

„Ez azért van, mert az 50-60 négyzetméteres lakásokból rengeteg van, azonban a nagy méretű, nagypolgári, 2020-2021 szabvány szerint felújított minőségi lakásokból már jóval kevesebb ezért nagyobb is rájuk a kereslet” – mesélte Kollár Steve.

Belső építészeti látványterv is jár

A végrehajtás alá került ingatlanok között megkülönböztetnek felújítandó, részben felújított és kulcsra kész ingatlant. Ha valaki nem az utóbbit nézte ki magának, akkor sem kell aggódni, a cég az adásvétel után sem engedi el a vásárlók kezét.

„Mivel belső építész a cégünk, ezért minden ügyfelünknek elküldjük a belső építészeti látványtervet. Az ügyfél azért is jár jól velünk, mert nem úgy működünk, mint egy ingatlan közvetítő cég, a vásárlás után szerződésben vállaljuk az újrahasznosítást és az újraértékesítést. Nekünk felelősségünk, hogy olyan ingatlanokat értékesítsünk személyre szabottan, amiket később akár el is lehet adni” – magyarázta a vezető referens.

Nagyon sok felújítandó ingatlan már 100-200 eurós négyzetméteráron elérhető, Kollár Steve szerint pedig a felújítást követően akár 2000 eurós négyzetméteráron el lehet adni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek