2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Oszkó: 0,2 százalékkal csökken az idei GDP, tartható a hiánycél
Oszkó: 0,2 százalékkal csökken az idei GDP, tartható a hiánycél

Oszkó: 0,2 százalékkal csökken az idei GDP, tartható a hiánycél

Oszkó: 0,2 százalékkal csökken az idei GDP, tartható a hiánycélJavított a kormány az idei GDP előrejelzésén, a korábbi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékos csökkenést vár, és továbbra is azzal számol, hogy tartható a tavalyi 3,9 százalékos és az idei 3,8 százalékos eredményszemléletű, GDP arányos államháztartási hiánycél – ismertette Oszkó Péter pénzügyminiszter az IMF delegációjával közösen tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a hiánycél teljesítéséhez továbbra is szigorú fiskális politikára és a tartalékok minél teljesebb megtartására van szükség. A pénzügyminiszter bejelentette azt is, hogy nem hív le a kormány további részletet az IMF és az EB által 2008 októberében nyújtott 20 milliárd eurós hitelkeretből, mivel az ország piaci finanszírozása megoldott.

A szakmai együttműködésre azonban véleménye szerint továbbra is szükség van a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, így ennek fenntartását a következő kormánynak is javasolja.

Oszkó Péter szerint annak ellenére teljesíthető az idei hiánycél, hogy a deficit több mint 75 százaléka már az első negyedévben megvalósul az idén. A kockázatok miatt a kormány a teljes stabilitási tartalékot befagyasztja. A pénzügyminiszter a deficitet firtató kérdésre azt mondta: az idei mintegy 170 milliárd forintra tehető kockázatokat – az 50 milliárdos vagyonadó kieséssel együtt – kedvező változások csökkentik: például a magánnyugdíjpénztári visszalépések 60 milliárddal, illetve a kamatpályából is adódik mintegy 50 milliárdos megtakarítás. Lényegében a vagyonadókiesés miatti 50 milliárdos tétel sorsa kétséges, ezért befagyasztják a teljes stabilitási tartalékot.

A magyar gazdaság stabilizálódott és megfelelő pályán halad, de a jelentős költségvetési kockázatok miatt az idei hiánycél csak szigorú költségvetési politikával teljesíthető és szükség lehet a tartalékok átalakítására is – jelentette ki Barbara Kauffmann, az Európai Bizottság delegációjának vezetője. Az IMF és az EB mostani felülvizsgálati jelentésében megállapította, hogy Magyarország eleget tesz az Egyetértési Megállapodásban vállaltaknak. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 3 évben az egyenleg strukturális javulása elérte a 8,5 százalékot.

Az IMF magyarországi delegáció-vezetője, Iryna Ivaschenko elmondta: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének megerősítése megtörtént, ennek révén a jövőben jobban tudja ellátni ellenőrzési tevékenységét. Aláhúzta: a magyarországi bankrendszer stabil, továbbra is nyereséges, a nyugati anyabankok felelősséget vállaltak az itteni leánybankjaikért.

A Fidesz kifejtette készségét és szándékát a szigorú fiskális politikát folytatására a Nemzetközi Valutalap (IMF) delegációja és az ellenzéki párt közötti egyeztetéseken – mondta egy kérdésre James Morsink, az IMF delegációjának vezetője. Hozzátette: az ellenzéki politikusok megerősítették, hogy fontosnak tartják az IMF-fel való együttműködést és ezt fenn kívánják tartani.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek