2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Október elején 9 uniós pályázat jelenik meg 120 milliárd keretre

Október elején 9 uniós pályázat jelenik meg 120 milliárd keretre

Október elején 9 pályázat jelenik meg 120 milliárd forint keretre a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési forrásokból – jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón. Hangsúlyozta: kulcsfontosságú az európai uniós fejlesztési források hatékony felhasználása, 2014-2020 között Magyarország számára 34 milliárd euró keret áll rendelkezésre, a cél az, hogy magas hozzáadott értékű termelésre, foglalkoztatásra ösztönző növekedési pályára álljon az ország.

Csepreghy Nándor elmondta, hogy a foglalkoztatás növelésére a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 4 milliárd forint kerettel a fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázatot írnak ki elsősorban mikro-, kisvállalkozásokat indítását tervezők számára. A pályázat keretében először vállalkozói ismereteket nyújtó alapozó képzésen vehetnek részt a nyertesek, majd az elfogadott üzleti tervükhöz kaphatnak vissza nem térítendő támogatásot.

A munka és magánélet összeegyeztetésére ugyancsak 4 milliárd forint keret áll majd rendelkezésre olyan munkahelyi viszonyok teremtésére, amelyek lehetővé teszik a részbeni, az otthoni, illetve az atipikus foglalkoztatást.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban a kisgyerekkori nevelés támogatásként oktatási intézmények, óvodák, bölcsődék mintegy 1,5 milliárd forintos keretre pályázhatnak különböző köznevelési programok indításával – ismertette a helyettes államtitkár. Ugyancsak az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban 1 milliárd forintos keretet hirdetnek majd meg az egészségügyi ellátásban ezer új szakápoló, csecsemő- és gyermekápoló képzésére.

A kis- és középvállalkozások eszközbeszerzését és kapacitásbővítésére 5 milliárd forint keret áll majd rendelkezésre, és további 5 milliárd forintot szánnak a kkv-k külpiacra lépésének támogatására.

A helyettes államtitkár elmondta: 36 milliárd forintos keretösszeggel azokat a 25 évnél fiatalabb munkavállalókat szeretnék támogatni, akik nem rendelkeznek szakképesítéssel, felsőfokú képesítéssel.

A derogációs kötelezettséghez kötődően 8,7 milliárd forint keretet az egészséges ivóvíz biztosítására, 50 milliárd forintot pedig szennyvízkezelésre különít el a kormány azoknak a 2 ezer lélekszámnál nagyobb településeknek, amelyek 2007-2013 között ilyen beruházást nem valósítottak meg – mondta Csepreghy Nándor, aki szerint az új pályázati rendszerben a kedvezményezettek már tapasztalhatják a megújított fejlesztéspolitikai rendszer előnyeit.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a Miniszterelnökség a kormánynak megfontolásra, majd az Európai Bizottságnak elfogadásra terjeszti, hogy a biztosítéknyújtási szabályokon enyhítsenek, illetve az elszámolásnál először a támogatást fizessék ki az önerőt megelőzően.

Kérdésre válaszolva Csepreghy Nándor elmondta, hogy amíg az Európai Bizottság a magyar operatív programokat véglegesen nem fogadja el, addig minden pályázati kiírás a hazai költségvetés terhére és kockázatára történik. A kormány rendszeresen tárgyalja azokat a konstrukciókat, amelyek nagy valószínűséggel az elfogadott operatív programokból majd finanszírozhatók lesznek.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek