2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Nyúl-unk a munkáért program

12 magyarországi és egy határon túli faluközösségben i­ndulhat el a  NYÚL-UNK A MUNKÁÉRT – faluközösségi oktató-nevelő program első szakasza.

Két meghatározó hazai „nyulas” szövetkezet, a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet 2011 júliusában életre hívta NYÚL-UNK A MUNKÁÉRT oktató-nevelő faluközösségi programot. A program első szakaszának zárásaként szeptember 22-én került sor a nyertes pályázatok ünnepélyes kihirdetésére, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ilken.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Dr. Czomba Sándor, Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára is beszédet mondott. Dr. Czomba Sándor hangsúlyo zta: a Nyúl-unk a munkáért program a gyermekeken keresztül segít rávezetni a  családokat a felelősségvállalásra, a munka örömére. V. Németh Zsolt gratulált a kezdeményezéshez és kiemelte: a Nyúl-unk a munkáért program sikere megnyithatja az utat a háztáji gazdálkodás hagyományainak felelevenítése előtt.

Az ilki Bethlen Gábor Általános Iskolában Szalay Attila, a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet elnöke  hozta nyilvánosságra a nyertes faluközösségek nevét. 12 magyarországi közösség mellett egy határon túli közösség is elkezdheti a nyúlgazdálkodást. A pályázat nyertesei: Füzérkomlós, Hollóháza, Gemzse, Ilk, Közép-Tisza -völgyi Népfőiskola (Szenttamás, Surjány, Bartapuszta, Óballa és Szakállas közös pályázata), Somogyaszaló, Gyulaj, Jánoshida, Bácsalmás, Szászvár, Bojt, Körösszakál és az erdélyi Gyimesbükkről a Dévai Szent Ferenc Alapítvány.

A helyszínen az ilki és gemzsei családok át is vehették  az elnyert támogatást, a nyulakat, a takarmányt, valamint a nyulak tartásáról szóló oktatásban is részesültek.

Csúvár Zsolt, a program szervezőbizottságának elnöke elmondta: Visszafogott becsléseikkel is az egy családnak juttatott eszközökkel (nyulakkal, takarmánnyal, ketrecekkel) lehetőség nyílik évi 120-130 db hízónyulat felnevelni, ami a család megélhetésében már jelentős szerepet kaphat. A program elindítói a program indulása óta eltelt időben is azon voltak, hogy a meghirdetett 200 családon felül minél több további közösség támogatásához szükséges forrást gyűjtsenek, így várják a magyar vidék felemelkedése iránt elkötelezett  cégek felajánlásait.

A Nyúl-unk a munkáért program célja a magyar nyúltenyésztés hagyományainak felelevenítése, a nyulászkodás megkedveltetése, valamint az emberek nyúlhússal kapcsolatos ismereteinek bővítése. A program megismerteti a családokkal a háztáji nyúltenyésztést, az állatgondozás felelősségét. A résztvevők emellett megismerkedhetnek a nyúltenyésztés jövedelemszerzési lehetőségeivel, amely elindíthatja őket a vállalkozóvá válás útján. A kezdeményezéshez elsők között csatlakozott az Új Hangya Integrációs Szövetkezet (ÚHISZ) az Alpha-Vet Kft., a Fehérkereszt Állatvédelmi Liga és az Agribrands Europe Zrt, a Cargill Inc. magyarországi leányvállalata.

A program, első, pályázati szakaszának költségeit 20 millió forint támogatásból biztosítja a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet. Minden résztvevő család számára térítésmentesen adják többek között a nyúlketreceket, a  tenyészanyákat és bak nyulat. Komoly összefogás biztosítja az elméleti és gyakorlati képzést, az oktatási segédanyagokat, a kezdő vakcinázást, a nyulak kezdeti takarmányozásához szükséges takarmányt és ingyenes eszközöket, valamint az utánkövetést és a programban résztvevő munka ellenőrzését.

2011. július 15. és augusztus 31. között 235 faluközösség  adott be pályázatot, az ország számos pontjáról.  Az első fázis nyertesei a napokban kezdhetik el a nyúltenyésztést.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek