2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Növekszik a méhészeti ágazat uniós támogatása

A Bizottság ma jóváhagyta a méhészeti termékek termelésének és forgalmazásának javítására irányuló nemzeti programokat, amelyeket a 27 tagállam a 2011–2013 közötti időszakra vonatkozóan nyújtott be. A programok finanszírozására szánt uniós hozzájárulás az előző időszakhoz képest (2008–2010) csaknem 25 %-kal, évi 26 millió euróról 32 millió euróra növekedett. A méhészeti ágazat helyzete fontos téma, mivel a méhek jelentősége alapvető a növények beporzásakor. Az ágazatot több éve sújtja a méhek korábban sosem tapasztalt mértékű pusztulása. Ez nemcsak a méhészek gazdasági helyzetét nehezíti, hanem a biodiverzitást is veszélyezteti. Pillanatnyilag a nemzeti programok jelentik e veszteségek részbeni ellensúlyozásának egyetlen rendelkezésre álló eszközét. A tagállamok elégedettek az említett programok által nyújtott előnyökkel, és az így finanszírozott intézkedéseknek az ágazatra gyakorolt pozitív hatását a méhészek is széles körben elismerik.

Ennek ismeretében a Bizottság úgy döntött, hogy a 2008–2010 között biztosított uniós társfinanszírozás szintjéhez (26 millió euró) képest a 2011–2013 közötti időszakra a nemzeti programok társfinanszírozására szánt teljes költségvetést évi 32 millió euróra növeli. Ez fokozza a programok hatékonyságát és jelzi, hogy a Bizottság proaktívan lép fel egy igen érzékeny ágazat problémáinak megoldása érdekében.

Valamennyi tagállam tájékoztatta a Bizottságot nemzeti méhészeti programjáról. A programok különböző intézkedésekhez kapcsolódnak, ezek a következők: a varroatózis elleni védekezés, a vándorméhészet ésszerűsítése, laboratóriumok támogatása, kaptárak állománypótlása, alkalmazott kutatási programok és technikai segítségnyújtás. Mind a 27 program jogosult társfinanszírozásra.

Melléklet: Méhcsaládok száma tagállamonként és a programok éves finanszírozása (uniós hozzájárulás és teljes összeg)

Előzmények

Az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet1 előírja a méhészeti ágazat pénzügyi támogatását. Minden tagállamnak lehetősége van arra, hogy háromévente a méhészeti termékek termelésének és forgalmazásának javítására irányuló nemzeti méhészeti programot nyújtson be, az ágazat szerkezetéről szóló tanulmánnyal együtt. A következő időszakra (2011–2013) valamennyi tagállam kifejezte érdeklődését e programok iránt.
Hazánkban  900.000 méhcsaládra a következő képen alakul a nemzeti programok finanszírozása euróban:2011-12-13-ban 4.020.000 euróból 2.010.000 eurót finanszíroz az EU.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek