2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Magyar Kézművesség Napja

A rendszerváltáskor 19 évvel ezelőtt az IPOSZ kezdeményezésére létrejött a Magyar Kézművesség Napja, amely minden évben lehetőséget ad arra, hogy az ipartestületek a családi, mikro- és kisvállalkozások szempontjából összegezni lehessen az eddig elért eredményeket, a meglévő problémákat, a hogyan tovább feladatait. Ebben az évben jubileumi ünnepi országos elnökségi ülésen köszöntik a  kézművesség napját.
Kettős jubileumot ünnepelünk.

•    125 éve jöttek létre Magyarországon az első ipartestületek 1885-ben a második ipartörvény előírásainak megfelelően. A 2010-ben működő 238 ipartestület több mint 10 százaléka 125, míg 25-30 %-a 90-100-110 éve, vagy még régebb óta tevékenykedik.
•    Az IPOSZ-t 1990. szeptember 23-án mintegy 200 ipartestület alapította. A szövetség az 1876 óta létező iparos szervezetek jogutódja.

Az IPOSZ-t alkotó 238 ipartestületbe tömörült 45 ezer vállalkozás közel 250 ezer alkalmazottat segítő családtagot foglalkoztat, 7-8 ezer szakmunkástanulót képez, 200 kézműves és kisipari szakmát képvisel.

Az IPOSZ a rendszerváltás óta arra törekszik, hogy ráirányítsa a mindenkori kormányzat figyelmét a legkisebbek fontosságára. A szövetség négy éves gazdasági programjának végrehajtása ebben az évben befejeződik, ezért megkezdi a 2011-2015 évekre szóló programjának a kidolgozását. A Magyar Kézművesség Napján is számítani lehet a kisiparosság biztonságos és színvonalas működést elősegítő javaslatára.

Emlékkönyv az évfordulókra

Az iparosság és érdekképviselete küzdelemben és szép pillanatokban gazdag évtizedekre emlékezik, tiszteli elődei munkásságát, hagyományait.

Az IPOSZ EMLÉKKÖNYVET bocsát a nyilvánosság elé a magyar kézműipar és kézműves vállalkozások jeles évfordulóinak tiszteletére. A kiadvánnyal méltóképpen adózni kíván elődei munkásságának, a jelenkorban működő családi vállalkozások erőfeszítéseinek. Az emlékkönyv végig követi az elmúlt 20 év törekvéseit, küzdelmeit, történéseit. A reprezentatív kiadvány egy nagy múltú szövetség üzenete a társadalomnak, gazdaságnak, kormányzatnak.

Az IPOSZ adta  ki az emlékkönyvet az ipartestületek és a tagok segítségével, az MV Iparos Újság szerkesztőségének a gondozásában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek