2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Népszabadság: az Eclipse 1,35 milliárd áfafizetési kötelezettséget mulasztott
Népszabadság: az Eclipse 1,35 milliárd áfafizetési kötelezettséget mulasztott

Népszabadság: az Eclipse 1,35 milliárd áfafizetési kötelezettséget mulasztott

Népszabadság: az Eclipse 1,35 milliárd áfafizetési kötelezettséget mulasztottAz Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1,35 milliárd forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük alól bújtak ki – írta a Fővárosi Főügyészség indítványára hivatkozva a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy az Eclipse – a nyomozás adatai szerint – 2007 és 2009 között összesen 8,1 milliárd forint értékű állami megbízást nyert el titkos közbeszerzési pályázatokon. Ezen informatikai beszerzések ellenértéke után azonban – a nyomozás jelen állása szerint – nem fizetett adót.

A pénzt különböző építőipari vállalkozások számlájára utalták, majd azok fiktív számláit felhasználva gyakorlatilag lenullázták adófizetési kötelezettségüket – írta a lap.

A Népszabadság szerint két jól elkülöníthető cégláncon keresztül mosták tisztára a pénzt, majd készpénzben felvették.

A vámőrség birtokában lévő előzetes adó- és könyvszakértői vélemény szerint az Eclipse 2007-ben 210 millió, 2008-ban 585 millió, 2009-ben pedig 553 millió forint forgalmi adót nem fizetett be a költségvetésbe. Ebben a három évben mintegy 7 milliárd forint költséget számolt el jogtalanul, a hatóságok adatai szerint fiktív számlákkal. Ezekkel együttesen 636 millió forinttal csökkentette társaságiadó-fizetési kötelezettségét – írta a Népszabadság.

A lap szerint az ügy kínosan érintheti a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat: az Eclipse rendre nemzetbiztonsági okokból titkosított pályázatokon nyert, az egyik pénzmosással gyanúsítható segítőjük pedig egy nemzetbiztonsági védelem alatt álló cég biztonságtechnikai vezetője volt.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …