2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Május végéig kell beadni az agrárbiztosítások támogatására a kérelmet

Május végéig kell beadni az agrárbiztosítások támogatására a kérelmet

 (MTI) – A korábbi május 15. helyett, 2015-től a hónap utolsó napjáig lehet beadni a mezőgazdasági károkra kötött biztosítások támogatásához a kérelmet – hívja fel az érintettek figyelmét a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ), az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A határidő ugyan két héttel kitolódott, de két ponton is szigorúbb lett. Egyrészt korábban a május közepei határidő után még egy hónapig – ugyan a támogatás csökkentésével – de be lehetett adni a kérelmet. A másik szigorítás pedig az, hogy hiába a május 31-i végső határidő, a biztosítási ajánlat aláírását követően 5 napon belül kell igényelni a támogatást. Aki kicsúszik a határidőből, az erre az évre elveszítette a támogatást.
Újdonság az is, hogy amíg korábban az egységes támogatási kérelemben szerepelt a biztosítási támogatás is, addig mostantól ez utóbbit külön lapon kell igényelni.
A változás feltehetően visszafogja a biztosítási támogatások meredek növekedését – véli a FBAMSZ. Amíg az indulás évében – 2012-ben – 1,5 milliárd, addig 2013-ban 4 milliárd, tavaly pedig már 5,7 milliárd forint volt a támogatás. A múlt év végéig erre a célra 3,3 milliárd forint uniós forrás állt rendelkezésre, ettől az évtől viszont csak nemzeti támogatás adható, 3 milliárd forintos kerettel.
Jelenleg már négy biztosító – az Allianz, a Generali, a Groupama Garancia illetve az osztrák Hagelversicherung – kínál agrárbiztosítást. Így egyre fontosabb – a szerződés megkötése előtt – összehasonlítani az ajánlatokat. Ezt segítik a biztosítóktól független alkuszok – írta a FBAMSZ.

A fotó illusztráció

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …