2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Magyar Levente: a Daimler magyarországi tevékenységének bővítését mérlegeli

Magyar Levente: a Daimler magyarországi tevékenységének bővítését mérlegeli

A német Daimler AG a magyarországi tevékenységének bővítését mérlegeli, és erről megindultak a tárgyalások a magyar kormánnyal – mondta az MTI-nek szerdán Stuttgartban a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Magyar Levente a Daimler AG beruházásokért felelős vezetőjével folytatott megbeszéléséről elmondta: a Kecskeméten Mercedes-gyárat üzemeltető társaság a kapacitásának bővítését és technológiájának fejlesztését is mérlegeli.
A több fázisból álló beruházásról „komoly tárgyalások zajlanak” – mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy a Daimler „rendkívül elégedett” a kecskeméti üzemmel, amely a stuttgarti központú globális óriáscég gyárainak hálózatában „kiemelkedően teljesít”.
Arra a kérdésre, hogy valamennyi terv Kecskemétet érinti-e, azt mondta, hogy egyelőre nincs szó Kecskeméten kívüli konkrét helyszínről. A mérlegelt beruházás értékéről és a megteremthető új munkahelyek számáról az államtitkár azt mondta, hogy minderről még nincsenek pontos adatok. A projekt átfutási ideje egy-két év lehet – tette hozzá.
Magyar Levente Baden-Württemberg tartomány fővárosában egy befektetői fórumon is részt vett, amelyen Magyarországon tevékenykedő, további bővítést tervező, közepes méretű baden-württembergi cégek vezetőivel tárgyalt. Erről az MTI-nek elmondta: fontos, hogy a beruházók első kézből kapjanak tájékoztatást a magyarországi üzleti környezet alakulásáról, a támogatási lehetőségekről és a kormányzati döntések hátteréről, és várhatóan a bő tucatnyi vállalatvezetővel folytatott beszélgetés „is gyümölcsöző lesz”.
Az államtitkár stuttgarti látogatása során tárgyalt Reinhold Gall tartományi belügyminiszterrel, akivel elsősorban az Európai Unióba irányuló migrációs hullám kezeléséről egyeztetett. Kiemelte, hogy Baden-Württemberg az egyik legvonzóbb német tartomány a gazdasági migránsok számára, azoknak „a magukat sok esetben menekültként feltüntető gazdasági migránsoknak” is, akik Magyarországon lépnek be az EU-ba. Ezért a migrációs nyomás enyhítését célzó valamennyi magyar lépés „közvetlenül kihat” arra, hogy miként alakul a helyzet Baden-Württembergben, így fontos, hogy meginduljon az egyeztetés a Magyarországon és Baden-Württembergben ugyan eltérő módon jelentkező, mégis „közös problémáról” – fejtette ki Magyar Levente.
Az államtitkár szerdán felavatta Magyarország újranyitott stuttgarti főkonzulátusát. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek nyilatkozva rámutatott, hogy Baden-Württemberg és Magyarország kapcsolatának „nagyon mély és emberi gyökerei vannak”, hiszen az 1700-as évek elején, a nagy sváb telepítések idején ebből a tartományból érkeztek a svábok Magyarországra, a második világháború után pedig ennek a „magyarrá vált népességnek” a jelentős részét visszatelepítették Németországba. Baden-Württembergben így több tízezer német állampolgár él, akiknek „nagyon komoly érzelmi, családi, személyes kötődésük van Magyarországhoz”.
Baden-Württemberg emellett Magyarország egyik vezető gazdasági partnere Németországon belül, nagyjából 25 százalékos a részaránya a két ország közötti kereskedelmi forgalomban. Ráadásul Baden-Württemberg és Magyarország a lakosság nagyságát és a gazdaság méretét tekintve is nagyjából azonos súlyt képvisel, így „egyenrangú partnerek lehetünk” – emelte ki az államtitkár.
A kormány mindezen tényezők alapján döntött a 2005-ben felszámolt stuttgarti főkonzulátus újranyitása mellett – tette hozzá Magyar Levente, hangsúlyozva, hogy a kapcsolatrendszer továbbfejlesztéséhez „elengedhetetlen a diplomáciai jelenlét” a tartomány fővárosában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek