2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Magyar designbútorok a világ legnagyobb bútorkiállításán Milánóban

Magyar designbútorok a világ legnagyobb bútorkiállításán Milánóban

A budapesti Architecture Uncomfortable Workshop bútorai az idei I Saloni egyetlen magyar szereplői

A legegyszerűbb természetes anyagokból, kézműves munkával készült berendezési tárgyak képviselik Magyarországot az 52. milánói nemzetközi bútorkiállításon, április 9-14. között. A budapesti Architecture Uncomfortable Workshop három munkájával az egyetlen, nem céges magyar résztvevője a világ legismertebb designrendezvényének. A nemrég alapított műhely annak köszönheti a meghívást és a részvételt, hogy szokatlan, természetes bútoraik nagy sikert arattak a nemzetközi sajtóban.

Az idei nemzetközi bútorkiállítást április 9-14. között, ezen a héten rendezik Milánóban. A világ legjobban várt designrendezvényén 300 000 látogatóval számolnak. A központi kiállításon 1950 cég és tervező mutatkozik be, a fiatal tehetségeket felsorakoztató SaloneSatellite 700 alkotó munkáit prezentálja. A rendezvénysorozathoz a városszerte számos független program kötődik, „szalonon kívül”, azaz FuoriSalone megnevezéssel. Ennek része a Ferramenta szaküzlet kiállítása, amely „Retrobottega” címmel a tömeggyártás trendjével szembeszálló, csináld-magad módszerekkel készült bútorokat gyűjtött össze. Mivel a világ legnagyobb presztízsű designrendezvényéről van szó, a Ferramenta pályázaton választotta ki a kiállítás résztvevőit; a budapesti műhelyt azonban ők maguk keresték meg azzal, hogy pályázzanak.

Ez azonban nem az első meglepetés volt az Architecture Uncomfortable Workshop életében, hiszen a legismertebb designszaklapok egyike, a brit Designboom február végén egyetlen levélváltást követően publikálta az általuk tervezett rönkbútort – foglalja össze Szabados Karolina, a műhely tagja. A „Waste less chair” lényege, hogy egyetlen farönköt alakít át kényelmes ülőalkalmatosságá gondos hasítás és pántok segítségével, nevéhez híven veszteség nélkül. A natúrbútorok, az újrahasznosítás, a zöld design nemzetközi trendjébe illő bútort ezután felkapta a nemzetközi szakmai média, többek között a legendás olasz designlap, a Domus is bemutatta internetes felületén. Ezután érkezett a Ferramenta megkeresése.

Az elmúlt hetek a kiállításra szánt három bútor illetve együttes elkészítésével teltek. A „Wool chair” a népi építészetből ismert szénaszárító szerkezetek mintájára készült; az ágas-bogas nyersfa struktúrára nyers gyapjút csavartak a tervezők. A „Coloured lamp” nyers falapokból összeállított függőlámpacsalád; a falapok belső oldalát színes krétával satírozták át, így használat közben a lámpák eltérő, színes összképet adnak. A harmadik bútor egy ugyancsak rendkívül egyszerű, „Oak X” három darabból összeállítható tölgy sámli, amelyet használaton kívül a falra lehet akasztani.

A budapesti Architecture Uncomfortable Workshop tárgyai április 9-14. között láthatóak a FuoriSaloni rendezvénysorozatának részeként a milánói Ferramenta üzletében, a Tortona negyedben, a Via Montevideo 8 alatt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek