2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Logikus logisztika

Növelhető a hatékonyság a logisztikai rendszer racionalizálásával
Spórolhatnak a cégek a hatékonyabb logisztikai rendszerrel. A logisztika – mint üzletág – jelenleg a hazai ipar tíz százalékát adja, de számos más területre is hatással van. A kereskedelemmel, gyártással vagy épp szolgáltatás-értékesítéssel foglalkozó vállalkozásoknak kulcs tevékenységei közé tartozik. A hatékony logisztika megkerülhetetlen a versenyképesség szempontjából.
A válság miatt számos közép- és nagyvállalat vette górcső alá logisztikai rendszerét. Az optimális logisztika azonnal lekérdezhető statisztikai mutatókon, pontos mérőszámokon és gyors reakcióidejű rendszereken alapul. A raktározás, csomagolás, szállítás hatékonyabbá tételével csökkenthetők a kiadások és gördülékenyebbé válhat a működés. Azonban sokszor maga a logisztikai kontrolling rendszer is vizsgálatra szorul, egy audit esetleges hiányosságokat, szűk keresztmetszetű pontokat, illetve a támogató informatikai rendszer minőségi hiányait is feltárhatja.

A tavalyi évben végeztetett Logisztikai Kontrolling Villámauditon, amelynek során egy tanácsadó- és egy szoftverfejlesztő cég vizsgálta a vállalkozás adatainak minőségét és elérhetőségét, valamint a logisztikai mutatószámokat. „A vizsgálat során sok új ötlet felmerült a logisztikai kontrollinggal kapcsolatban. Egyrészt sikerült az eddig ismert problémákat szemléletesen is megmutatni, másrészt rávilágított több, nem kellőképpen priorizált terület fontosságára.” – nyilatkozta a cég kontrolling vezetője.

Sok esetben a hibák és hiányosságok feltárásához olyan objektív vizsgálatra van szükség, melyet belső munkatársak nem képesek elvégezni. „Az MFOR Logisztikai Kontrolling konferencián a tavalyi év végén vált világossá az az igény, hogy logisztikai és az azt támogató informatikai rendszer szempontjából is megvizsgáljuk a cégek működését” – magyarázta a cég értékesítési igazgatója, hogy  miért dolgozták ki a Logisztikai Kontrolling Villámauditot. „Már a konferencián több cég jelezte igényét a szolgáltatás iránt. Azóta három hazai középvállalat logisztikai kontrollingját vizsgáltuk meg, és minden esetben tudtunk olyan fejlesztési javaslattal szolgálni, amely rövid távú költségmegtakarítást eredményez.” – mondta a szakember.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek