2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Kivár az arany

A fokozódó befektetői bizalmatlanság az aranyat sem kerüli el. Ezért a sárga nemesfém ára alapvetően a más befektetési formák árával azonos módon reagál a gazdasági válság kezelése érdekében tett erőfeszítésekre.

A jegybankok múlt heti, az euró megmentése érdekében tett összehangolt beavatkozása nemcsak a részvény, hanem a nemesfém piacon is optimista hangulatot váltott ki. Ez az arany árának az 1700 USD/uncia szint felett berendezkedését eredményezte. A „hurrá hangulat” lecsengését követően az 1700 és 1750 USD/uncia között áringadozás időszaka következett, amelyet az euróövezeti problémákkal és a jegybankok aranyvásárlásával kapcsolatos hírek határoztak meg.

A nemesfémpiac egyre nagyobb figyelemmel követi az iráni atomprogram kapcsán kiújult vitát a nemzetközi közösség és az iszlám köztársaság között. Az USA, Nagy-Britannia és Franciaország vezette Irán-ellenes blokk egyelőre diplomáciai és gazdaságpolitikai eszközökkel (szankciók bevezetésével) próbálja rákényszeríteni Teheránt a vitatott nukleáris programjának feladására. Az Iránnal szemben tervezett kőolajimport felfüggesztése kapcsán elemzők a nyersolaj árának drasztikus emelkedését is vizionálják, amely magával húzhatja a több nyersanyag, így az arany árát is.
Biztonságpolitikai szakértők szerint nem kizárt, hogy a fokozódó feszültség egy ún. korlátozott katonai csapásba torkollik, amely során pl. egy amerikaiak vezette ad hoc koalíció légi támadásokat intéz az iráni nukleáris létesítmények ellen. A katonai műveletek – miként az elmúlt évtizedek regionális konfliktusai során – árfelhajtó hatást gyakorolnak a globális nyersanyag piacon. Az arany esetében az erősödés mértékét más bizonytalansági faktor miatt nehéz lenne megjósolni, de a világgazdaság instabil állapotának „köszönhetően” egy csúcsközeli vagy azt meghaladó drágulás is reálisan elvárható.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek