2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Kitiltja a Heineken termékeit rendezvényeiről a Magyar-Turán Alapítvány

Kitiltja a Heineken termékeit rendezvényeiről a Magyar-Turán Alapítvány

Az Igazi Csíki Sör melletti szolidaritás jegyében a Magyar-Turán Alapítvány valamennyi eseményéről, így a Kurultájról, valamint az augusztusi Ősök Napjáról is kitiltja a Heineken termékeit – tájékoztatta az alapítvány az MTI-t kedden.
Közleményük szerint erről az „Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a negyedmillió látogatót vonzó Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlést szervező Magyar-Turán Alapítvány vezetése hétfőn döntött”. Az idei Ősök Napjára regisztráló több mint ötven vendéglátóipari egységet írásban értesítik az alapítványi döntésről.
Álláspontjuk szerint a román bíróság jogtalanul tiltotta be az Igazi Csíki Sört.
A közleményben úgy fogalmaztak: a Magyar-Turán Alapítvány kiáll a jogtalanul ellehetetlenített székelyföldi vállalkozás mellett. Elfogadhatatlannak tartják a Heineken „agresszív üzletpolitikáját, hamis érvelését, valamint a magyar nyelvet Romániában diszkrimináló törekvéseit”.
Az alapítvány arra kéri tagjait, szimpatizánsait, hogy bojkottálják a Heinekent, a multicég egyetlen termékét se fogyasszák – olvasható a közleményben.
A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-ei ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását.
Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert álláspontja szerint a sör gyártója eltulajdonította a cég szellemi tulajdonát. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is.
A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.
Korábban a Jobbik is a Heineken-termékekkel szembeni bojkottra kérte az embereket. Erre reagálva a Heineken Hungária Zrt. üzemi tanácsa mérlegelésre kért mindenki, a bojkottot kiváltó esemény ugyanis szerintük teljesen független a magyarországi vállalattól, annak mintegy ötszáz dolgozójától, a több ezer hazai vendéglátós és bolti partnerétől, beszállítóitól.
A hódmezővásárhelyi önkormányzat szintén a Heineken-termékek bojkottját javasolta.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek