2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Kisebb pihenő a következő rally előtt

Az elemzők által várt, reális árkorrekció figyelhető meg az elmúlt 3 napban az arany piacán, miután a sárga nemesfém hétfőn újra rekord magasságokba szökött. Ez azonban csupán átmeneti időszaknak ígérkezik, hiszen az arany árát felhajtó, globális gazdasági tényezők a továbbiakban is hatással lesznek a piacra.
A Citigroup elemzői megemelték az arany 2012-re vonatkozó átlagárával kapcsolatos becsléseiket 1650 dollár/uncia szintre. Közleményük szerint az emelés oka a globális pénzügyi válság nemesfémekre gyakorolt hatása, amely nemcsak most, hanem az elkövetkező tizenkét hónapban is nagy valószínűséggel jelentős marad. Ugyanakkor a Citigroup szakértői úgy hiszik, hogy a válsággal kapcsolatos feszültségek és aggodalmak idővel enyhülnek. Ezért a Citigroup szerint az arany ára mérséklődni fog 2013 és 2015 között.
A szingapúri tőzsdén az arany a legrosszabb napjait éli át az elmúlt 18 hónap óta. Ennek okát abban látják, hogy a befektetők mégis a nagyobb bizonytalanságot és kockázatot jelentő területekre merészkednek abban a reményben, hogy ezzel is stimulálni tudják amerikai gazdaságot.

Mértékadó aranybefektetők szerint ideje, hogy az elmúlt hetek elképesztő és túl gyors emelkedését követően pénzt vonjanak ki az arany részlegből. Ennek a magatartásnak tudható be, hogy az SPDR Gold Trust vagyona két százalékkal 1259,569 tonnára esett vissza.
Ugyanakkor kérdés, hogy a spekulánsok meddig tudják lenyomva tartani az arany árát. A hétfői 1911 dolláros rekord szintről történt zuhanás ugyanis felkeltheti az ázsiai befektetők figyelmét, akik az elmúlt hetek szárnyalása idején is már mohó módon vásárolták a nemesfémet. Ezzel maguk is nagy részben hozzájárultak ahhoz, hogy az arany ára július eleje óta 400 dollárral nőtt.

Amerika – A világ várja az amerikai jegybank következő lépéseit

Az amerikai jegybank ezen a hétvégén tartja éves szimpóziumát a Wyoming-i Jackson Hole-ban. A legnagyobb érdeklődéssel várt napirendi pontra pénteken kerül sor, amikor a jegybank elnöke, Ben Bernanke ismerteti az amerikai gazdaság élénkítésére vonatkozó javaslatait.
A tavalyi találkozón Bernanke kezdeményezte, hogy a jegybank egy 600 milliárdos kötvényvásárlással lehelne életet a lassuló gazdaságba. Ez a novembertől júniusig tartó program láthatóan nem volt kellően hatékony.
Az amerikai piaccal foglalkozó szakértők fenntartásokkal várják a jegybank újabb mentőcsomagját. Az időzítéssel sincsenek kibékülve, hiszen nem sokkal a szimpózium előtt értékelte le a Standard &Poor’s az USA adósság-besorolását, amely további mélységekbe lökte az amúgy is gyenge részvénypiacot és újabb szárnyakat adott az arany árának.
Szakértők egyöntetű véleménye, hogy most már a politikusokon a sor, hogy komoly lépéseket tegyenek a gazdaság fellendítése érdekében.
A Bloomberg News szerint a kötvény piac már most beárazza a jegybank azon bejelentésre kerülő döntését, mely szerint újabb 500-600 milliárdos kötvénycsomagot fog vásárolni.
Ez az új élénkítő program megint az aranynak fog kedvezni, vélik a szakértők, mivel pénz nyomásával mindig is az aranyat támogatják közvetve.
A londoni tőzsde aranykereskedelmi szekcióján úgy gondolják, hogy a FED hosszabb távú tervekben gondolkodik, amely enyhíti a jelenlegi helyzetet és fokozza a növekedést. Eddig csak „csillapító” lépéseket láthattunk, mint pl. a shortolások tilalmát Európában és a CME Group azon bejelentése, hogy 22 százalékkal növeli a fedezeti követeléseit a New York-i tőzsde Comex részlegén. Amerikának viszont újabb, gazdaságilag hasznos munkahelyek létesítésére van szüksége ahhoz, hogy talpra álljon.
A piaci szereplők is aggodalommal tekintenek a hétvégi találkozóra, mivel úgy látják, hogy a FED-nek kezdenek elfogyni a hatékony eszközei a gazdaság beindítására. A jegybank augusztus 9-ei döntése, mely alapján 2013-ig érintetlenül hagyják az amúgy is rendkívül alacsony kamatlábat nem hozta meg a várt hatásokat. Két másik ösztönző eszköz is kurdarcot látszik vallani: a munkahelyteremtés és a gazdaság stabilizálása.

Európa – Németország az adósok aranytartalékaiban látja a megoldást

A Merkel kabinet több tagjának véleménye, hogy az eladósodott országok használják fel aranytartalékjaikat gondjaik enyhítésére. A német munkaügyi miniszter szerint az EU által létrehozott segélyalapot csak abban vehetnék igénybe a válsággal küzdő nemzetek, ha egyidejűleg más eszközöket is alkalmaznak a hitelek kezelésére. Ezek lehetnek, pl. ipari vagyonok vagy éppen az aranykészlet.
A német kormány tagjának nyilatkozata tükrözi az euróövezeten belüli éles feszültségeket, amelyek a Görögországnak nyújtandó újabb 109 milliárd eurós válságkezelő-csomag kapcsán alakultak ki. Az övezet öt tagállama Finnország vezetésével azt követeli Athéntól, hogy ne csak az EU által nyújtott segélycsomagra alapozza gazdasági bajainak orvosolását, hanem saját vagyonából is „tegyen bele a kosárba”.
Köztudott, hogy az arany múlt heti rekordméretű erősödésének egyik oka az volt, hogy a francia elnök és a német kormányfő találkozóján az euróövezet két legerősebb tagállama egyelőre nem döntött az eurókötvények kibocsátásáról. Ezzel a lépéssel komoly támaszt nyújthattak volna, főleg a dél-európai államoknak, ugyanakkor közvetve növelhették volna a stabil gazdasággal rendelkező pl. holland, osztrák, finn államadósságot.

Az arany bármilyen fordulat esetén biztos pozíciót birtokol

Az arany továbbra is az ideges befektetők számára megnyugvás szigetét fogja jelenteni. Londoni elemzők szerint ezen a héten a nemesfémpiac várakozó álláspontra helyezkedik, mielőtt újból visszatér a színpadra. Mivel az arany szárnyalását nem az alapok okozták, hanem technikai jellegű volt, így a mozgása továbbra is törékeny maradhat. Minden okunk meg van arra, hogy elérjük a 2000 dolláros árszintet, de ugyanakkor nagyon rövid idő alatt az ár 1860 dollár alá eshet.
Az arany túlértékelt és a Jackson Hole-i események fordulópontot jelenthetnek számára. Igaz, ha a sárgafém szemszögéből negatív döntések születnek, akkor sem kell drasztikus árcsökkenéssel számolni, mivel a kereslet nem fog visszaesni. A befektetőket nem lehet eltéríteni az aranytól, csak az a kérdés, hogy melyik szereplő fogja a legnagyobb árfelhajtó hatást kiváltani: Ázsia vagy éppen a nemzeti jegybankok? Az arany vitathatatlan előnye, hogy bármilyen kedvezőtlen gazdasági környezetben gyorsan magára talál.
Arteus-Capital

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek