2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Kétmilliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényt a magyar kormány
Kétmilliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényt a magyar kormány

Kétmilliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényt a magyar kormány

Kétmilliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényt a magyar kormányKétmilliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényt kedd este a magyar kormány. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. a Citigroupot és a Deutsche Bankot bízta meg a tízéves, amerikai dollárban jegyzett kötvény kibocsátásának megszervezésével. A tízéves futamú, kétmilliárd dolláros kötvény kibocsátási ára 99,86 százalék, szelvénye 6,25 százalék, hozamfelára az azonos futamidejű amerikai kincstárjegy felett 2,65 százalékpont lett az árazásban. Az árazás után az MTI-nek a tranzakciót közelről ismerő források elmondták: a magyar kötvényajánlat „igen erőteljes érdeklődést” vonzott, és az eredmény „nagyon biztató”.

A tájékoztatás szerint a kötvényajánlatra 7 milliárd dollárnál valamivel nagyobb vételi igény érkezett, ami „nagyon nagy összeg”.

Ennél is fontosabb azonban a kereslet magas minősége: a világ legnagyobb alapkezelői vettek részt a tranzakcióban Amerikából és Európából, mindkét földrészen nagyon erős volt az érdeklődés részükről – mondta az MTI egyik forrása. „Ha a világ egyik legnagyobb alapkezelője ad fel rendelést (…) az nem összemérhető egy olyan kis fedezeti alap vételi igényével, amelyről igazából senki nem hallott” – tette hozzá. A nyilatkozó bennfentes szerint „190-nél több” intézményi befektető jelentkezett a magyar kötvényajánlatra.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő – Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service, Fitch Ratings – egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P „BBB mínusz” osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, „BBB”, a Moody’s még eggyel jobb, „Baa1” (a másik két cég metodikájában „BBB plusz”-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Financial Timesnak nemrégiben kijelentette: Magyarország már kizárólag a piacról is fedezni tudja külső finanszírozási igényeit, és nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatására. A pénzügyminiszter, aki a múlt héten Londonban tárgyalt piaci szereplőkkel, az MTI kérdésére – hogy mi lesz a sorsa a fennmaradó IMF-keretnek – akkor azt mondta: ez biztonsági tartaléknak tekinthető.

 

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…