2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Harminc lelkes gyermek nyulászkodik az erdélyi Gyimesbükkön

Harminc lelkes gyermek nyulászkodik az erdélyi Gyimesbükkön

Az erdélyi Gyimesbükkön található Vigasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központ 30 gyermeke számára jelent mindennapos elfoglaltságot, egyben meghatározó élményt a nyulászkodás.
2011 októbere óta a gyermekközpont kicsiny lakói 15 anyanyulat és 2 baknyulat gondoz, hogy szaporításukkal akár minden nap friss hús kerülhessen az asztalra.

A Nyúl-unk a munkáért program a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet esélyteremtő programja. A két alapító szövetkezet és további támogatók jóvoltából hátrányos helyzetű közösségek, családok és azok gyermekei számára teremt megélhetési lehetőséget az önfenntartó gazdálkodás által.
A 2011. július 14-én Kartalon útjára indított programnak köszönhetően a határon túli Dévai Szent Ferenc Alapítvány is támogatásban részesült. Így az általa fenntartott Vigasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központ növendékei lehetőséget kaptak arra, hogy a nyulászkodáson keresztül kitanulhassanak egy szakmát. A programban való részvételüknek egyrészt nevelő szándéka is van, hiszen a gyerekek  megtapasztalhatják annak felelősségét, hogyan kell odaadó gondoskodással, napi odafigyeléssel állatokat nevelni. Másrészt az önfenntartás által saját maguk vehetnek részt abban a folyamatban, melynek eredménye, hogy friss és egészséges hús kerülhessen ebédlőasztalukra.

Mindehhez az alapítvány 2011 októberében kapta meg a nyulakat, valamint a tartásukhoz szükséges tápot és a ketreceket – melyek összeszerelésében, felállításában már a gyerekek maguk is részt vettek. A program koordinátorai oktatást is tartottak számukra, hogy kellő szakszerűséggel, hozzáértéssel nevelhessék őket.


Oktatás a szakszerű gondozásról

Az eltelt több, mint három hónap szorgalmas munkáját sikerrel koronázta a kisnyulak születésének híre. Azóta a gyerekek a legnagyobb örömmel nevelgették a nyúlfiókákat. A gondoskodásnak köszönhetően az idő során vágásra érettek lettek és a fiatal gazdák, elnyerve jutalmukat, megehették első nyulaikat.

A sikereken felbuzdulva a gyerekek lelkesedése töretlen, vigyázó szemeiket, felügyeletüket és szeretetüket a nyulak meghálálják, hiszen szépen fejlődnek.

Nyúlfiókák születtek

A gyermekek mindennapjait bemutató kisfilm az alábbi linken tekinthető meg: http://vimeo.com/33923291

A Vigasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központ

A gyermekvédelmi központ Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevéhez köthető. Erdélyben, Magyarországon és ma már Nyugat-Európában az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány 2300 gyermeket gondoz befogadó házaiban.

A Gyimesbükki Központot 2008. május 11-én alapították. A három szintes, konyhával, ebédlővel felszerelt, 40-45 gyerek befogadására alkalmas otthon 30 lakóját a támogatók adományaiból gondozzák.


A Gyimesi-szorosban elterülő Gyimesbükk

Gyimesbükk

A Csíki havasok legpompásabb völgyében található az egykori Csík megye leghosszabb településfüzére, a csángók földje, a Gyimesek. A Gyimesi-szoros a Hargita-hegységen túl, az egykori ezeréves határon fekszik, ami majdnem ezer kilométerre van Budapesttől és több mint hatszáz kilométer választja el a mai román-magyar határtól.

A Gyimes név eredetének – hangzásbeli hasonlóságon alapuló –  magyarázata szerint olyan hely, ahol sok gímszarvas él. A tanyavilág három fő központja: Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk. Gyimesbükk, a Gyimesi-szoros alsó kijáratánál már Bákó megyében található.

A hagyomány szerint a gyimesi csángók ősei a katonai szolgálat elől menekültek erre az erdős-hegyes vidékre. Nevük eredetét így magyarázzák: csángó az, aki „elcsángált”, elcsatangolt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Debrecen Business Forum 2024
A Kelet-magyarországi régió fejlődésének új perspektíváiról csaknem 300 üzleti szereplő - köztük a legnagyobb multinacionális vállalatok hazai vezetői…

További cikkek