2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Hamarosan jövőbe láthatnak az energiakereskedők

209 millió forintból készül az energiapiac előrejelző alkalmazása
Az Új Széchenyi Terv keretében 209 millió forintból valósul meg az a kutatás-fejlesztési projekt, melynek köszönhetően egy, az energiakereskedelmet előrejelzésekkel, elemzésekkel támogató alkalmazáscsomag jön létre. A nemzetközi szinten is újdonságnak számító megoldást a Magyar Kormány támogatásával, a piaci szereplőkkel együttműködve az IP Systems fejleszti.
Az energetikai piac szereplői számára kritikus, hogy a múltbéli adatokból nagy valószínűséggel meg tudják jósolni a piac várható változásait. „Az energiakereskedők más és más információkkal rendelkeznek a piacról, illetve saját fogyasztóikról, ugyanakkor mindenki számára kiemelten fontos, hogy egy alkalmas modell segítségével előre tudja jelezni a piaci folyamatokat” – mondta Hock Tamás, az IP Systems ügyvezető igazgatója.

A szoftverkínálatot megvizsgálva eddig csak egy-egy problémára fókuszáló alkalmazások léteztek, melyek egyrészt elszigetelten működtek, másrészt nem bizonyultak elegendően hatékonynak. Az IP Systems által kidolgozott matematikai modellek és az azokat használó alkalmazás ugyanakkor egyedülállónak tekinthető nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban egyaránt. A kutatás-fejlesztési projekt keretében egy, a közép-kelet-európai energiapiacot átfogóan elemző, a kereskedelmi folyamatokat optimalizáló alkalmazáscsomag készül el.

„Megoldásunk egységes és az összefüggéseket is kezelő rendszerbe ágyazza az energiakereskedői feladatokat. A kísérleti prototípus hatékonyan támogatja a rövid és hosszú távú portfóliókezelési folyamatokat a beszerzési és az értékesítési oldal egyidejű figyelembevételével. Összességében egy teljesen új, az energiakereskedés analízisének teljes vertikumát felölelő, moduláris alkalmazás jön létre, ahol az egyes modulok önmagukban is használhatók” – mondta Hock Tamás.

A kutatás-fejlesztési projekt 2014. március 5-én kezdődött és 2015. szeptember 5-én zárul. A fejlesztést a résztvevők a Kutatási és Technológiai Innovációs Alaptól származó és saját erővel kiegészített finanszírozás keretében valósítják meg. A végterméket az energetikai szereplők lokális telepítésű licenc megvásárlásával vagy felhő alapú (SaaS) alkalmazásként is igénybe vehetik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek