2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Görög-perzsa kérdés újratöltve

Az ókori történelem bizonyos időszakaiban a görögökről és a perzsákról szóló hírek uralták a híreket. Igaz, akkor is inkább az egymással folytatott háborúk miatt, ma viszont a két nép újkori leszármazottjainak egymástól független, de hatásait tekintve összefüggő cselekedetei gyakorolnak komoly hatást a nyersanyagokra, így az arany is.

Miként az várható volt, az elmúlt hét elején az Athén számára jóváhagyott újabb pénzügyi segélycsomag pozitív hangulatot idézett elő a befektetők körében. A tőzsdék mellett az arany is komolyan profitált az eurózónára nehezedő nyomás enyhüléséből. Ennek megfelelően a közös európai fizetőeszköz erősödése mellett egészen 1340 euróig kúszott fel a sárga nemesfém unciánkénti ára. A hét második felében inkább a dollárban számolt aranyár is biztatóan magas volt, amelynek egyik fő támogatója a görög csomag mellett a nyersolaj kilenc havi csúcsra történt erősödése volt. Ez Irán nemzeti nukleáris politikája körül egyre fokozódó politikai-diplomáciai konfliktusnak, amelyet most már gazdasági szankciók alkalmazásával is „fűszereznek” volt köszönhető. Az arany dollár/uncia ára egészen 1786-ig emelkedett, majd egy nappal később 1772-ig gyengült vissza. Ennek oka abban is keresendő, hogy az arany hirtelen drágulásából szerzett nyereséget rögtön kivonták a rövid távú haszonszerzésben utazók. (Megjegyzés: február 21 és 23 között a dollárár 1735-ről 1786-ra szökött fel, ami igen tisztességes erősödésnek mondható!)
Múlt hét péntek óta mind az amerikai, mind a közös európai fizetőeszközben számolt aranyár alig mozog, vagyis kivár. Hogy miért és mire?

A nemesfémpiac által egyik legmértékadóbbnak tartott „Kitco News Gold Survey” szerint – amely számos nemesfém befektetésekkel foglalkozó szakember, pénzügyi menedzser, bankár és technikai elemző véleményére alapozva készíti heti előrejelzését – az Iránról szóló hírek és a vele kapcsolatos események fogják uralni a nyersanyagpiacot az elkövetkező héten. A megkérdezett szakértők döntő többsége (lásd a mellékelt ábrát!) további erősödéssel számol az arany tekintetében, amely a nyersolaj drágulásával függ össze. Nem kizárt, hogy a sárga nemesfém áttöri az újabb ellenállási szintet, vagyis az 1800 USD/uncia árat. Középtávon a 2000 dolláros ár sem elérhetetlen, mitöbb az ezüst is átlépheti a számára bűvös 40 dollár/uncia árgátat. Ennek az erősödési hullámnak a Nyugat és Irán közötti tárgyalások vethetnek véget, de ennek igen csekély a realitása, mivel mindkét oldal saját álláspontját hangoztatva kezeli ezt a globális biztonságra is egyre nagyobb kihívást jelentő kérdést.

A tengerentúli szakértők mellett európai kollégáik, így az öreg kontinens gazdaságának egyik, hanem a legnagyobb mértékben meghatározó szereplői , a németek is bizakodóak az arany idei szereplését illetően. A „handelsblatt.com” által megkérdezett tanácsadók szerint a tény, hogy a sárga nemesfém csak ebben az évben már 13 százalékot erősödött, eleve jókedvre deríti a gazdasági válság hatásait hosszú távú befektetésekkel is kivédeni igyekvő befektetőket. A jelenlegi helyzet szerint az arany drágulásának egyik alapját jelentő, a globális gazdaságot meghatározó országok által folytatott alacsony kamatszint politika folytatódik, miközben a lakosság és az intézmények részéről nem fog csökkenni az inflációval szembeni félelem. A központi bankok várhatóan újabb vásárlásokkal töltik fel aranykészleteiket. Szintén árfelhajtó hatása lesz a Kína és India között a világ legnagyobb aranyfelhasználó címéért folytatott verseny. Ezek figyelembe vételével kijelenthető, hogy aki vagyonának megóvására aranyat vásárol az 2012 végére nyugodtan számolhat akár 20 százalék nyereséggel is. Érdemes tehát összehasonlítani, hogy mennyit kapunk, ha ebben az évben számlán tartjuk pénzünket és mit nyerhetünk, ha engedünk az arany csábításának?!

forrás:Arteus-Capital

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek