2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Gazdaságfejlesztés 2020-ig

Fejlesztési lehetőségek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP-ban) címmel tartott előadást a Miskolci Egyetemen Karsai Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Beszédében Karsai átfogó képet adott a GINOP keretszámairól, illetve a pályázók előtt álló lehetőségekről.

A helyettes államtitkár prezentációja elején ismertette az európai uniós és hazai célkitűzéseket az EU 2014-2020-as programozási időszakát illetően. Elmondta, a kormány céljai között szerepel többek között, hogy a foglalkoztatási ráta 75%-ra emelkedjen, a kutatás-fejlesztés szintje a GDP 1,8%-ára nőjön, és a megújuló energia-források részaránya 14,6%-ra növekedjen.
Karsai Tamás említést tett a Partnerségi Megállapodás és a GINOP bizottsági elfogadásának menetéről, majd az Operatív Programok elfogadott 7 éves keretösszegeiről számolt be.
A GINOP stratégiai céljai közül kiemelte a működési tényezők minőségének javítását, a gazdasági együttműködések erősítését, valamint a versenyképességi akadályok lebontását.
Ezt követően a GINOP prioritástengelyeit mutatta be részletesen a helyettes államtitkár. Elmondta, hogy a kifejezetten kkv-k támogatását célzó 1. prioritás közel 490 milliárd forinttal gazdálkodhat 2014-2020 között, kutatás-fejlesztés-innovációra 523 milliárd forint jut, míg infokommunikációs fejlesztésekre 141 milliárd forintot különítettek el. A 4. prioritás az energetikai fejlesztéseket célozza, közel 70 milliárd forint keretösszeg erejéig. Foglalkoztatásra és képzésre szintén jelentős összeg, 666,7 milliárd forint jutott, míg a turizmus területén 111 milliárd forint erejéig írhatnak ki pályázatokat a következő hét évben. Az OP teljes keretének legjelentősebb részét a pénzügyi eszközök prioritás teszi ki, mintegy 730 milliárd forint keretösszeggel.
A helyettes államtitkár ismertette a prioritások révén várhatóan 2015-ben megjelenő konstrukciókat, majd előadása végén a nagyvállalatok gazdaságfejlesztési lehetőségeiről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a támogatható tevékenységek között szerepelnek a beszállítói integrátorok projektjei. Karsai itt kiemelte, hogy az integrátor-vállalkozás a beszállító kkv-kkal közösen megvalósuló projekttel pályázik, vagyis alapvetően ezek a források is a kkv-k fejlesztéseit szolgálják. Nagyvállalatnak abban az esetben nyújtható támogatás, ha a projekt bizonyítottan a kkv-k érdekében valósul meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek