2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Fürdőszövetség: 4 százalékos bevételnövekedés várható nyáron a fürdőkben

Fürdőszövetség: 4 százalékos bevételnövekedés várható nyáron a fürdőkben

 A magyar fürdők árbevétele az idei nyári szezonban az év első öt hónapjának kedvező eredményei alapján a tavalyinál négy százalékkal több, 40 milliárd forint lehet – közölte a Magyar Fürdőszövetség főtitkára az MTI érdeklődésére. Juhász Szabolcs tájékoztatása szerint tavaly a június-július-augusztusi hónapokban a magyarországi gyógy- és élményfürdők fürdőszolgáltatásokból származó árbevétele átlagosan 3-4 százalék között emelkedett az előző évhez képest.

Hozzátette: több fürdő hasonló emelkedésre számít az idén nyáron is, ám ez nagymértékben függ attól, hogy milyen lesz az időjárás. Az év eddig eltelt időszaka bizakodással tölti el a fürdőüzemeltetőket, a hazai lakosok nagyobb utazási kedve a fürdőkben is érződik – mondta.

Ismertetése szerint a kelet-magyarországi fürdők átlagosan 1,6 százalékkal növelték árbevételüket tavaly, a nyugat-dunántúliak 7 százalékkal. A Budapesten és agglomerációjában található fürdők árbevétele 3,9 százalékkal emelkedett. A nyári szezon forgalmának leginkább kitett fürdők az ország keleti felében találhatók, ahol a nyári bevétel aránya az éves árbevételen belül meghaladta a 68 százalékot. Budapesten és agglomerációjában a fürdők bevételének 48,9 százaléka koncentrálódott a nyári időszakra.

A Magyar Fürdőszövetség kutatásában részt vevő fürdők tavaly június-augusztus között 5,7 millió vendéget fogadtak. A szervezet főtitkára az idei szezonban is hasonló eredményre számít, ugyanakkor kedvező időjárás esetén ez a szám tovább növekedhet 2-3 százalékkal.

A fürdőszövetség 36 tagja körében végzett felmérés kimutatta azt is, hogy 2013 nyarán átlagosan a fürdőszolgáltatások árbevételének 11 százalékát fizették SZÉP-kártyával. Budapesten és környékén az árbevétel 7,6 százalékát, míg az ország további fürdőinél 12,3-13,5 százalékát tette ki a SZÉP-kártyás forgalom. Juhász Szabolcs szerint ez a szám az idén növekedhet, hiszen az emberek egyre jobban ismerik a SZÉP-kártya funkcióit. Ezt bizonyítja az is, hogy 2013-ban 20,8 százalékkal nőtt a SZÉP-kártya felhasználás a fürdőkben, és az idei év első 5 hónapjában tovább emelkedett, köszönhetően a május végén lejáró korábbi befizetések felhasználására ösztönző kampánynak is.

Magyarországon a természetes vizek strandjait nem számítva összesen nagyjából 200 gyógy-, és élményfürdő működik.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…