2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Fókuszban a tűzifa-kereskedelem

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai szerint a tűzifa-kereskedelem adózási szempontból jelentős kockázatot hordoz, ezért az egyik prioritása a NAV idei ellenőrzéseinek. A szektorban tapasztaltak gyakorlati példája egy várhatóan jelentős összegű megállapítást eredményező borsodi vizsgálat.

A NAV – felhasználva az EKÁER adatait – kiemelten vizsgálja a tűzifa, mint kockázatosnak minősített termék kereskedelmét.

A rendelkezésére álló adatok szerint az elmúlt egy évben közel 14 ezer tűzifa-szállítmány érkezett hazánkba, összesen mintegy 3 milliárd forint értékben. A behozatal döntően Romániához köthető, de a forgalom Szlovákia felöl is jelentős. A több mint 11 ezer szállítmányból álló kivitel tekintetében – melynek értéke meghaladta a 4 milliárd forintot – a fő rendeltetési ország Ausztria volt. Emellett a belföldi fuvarok száma meghaladta a 102 ezret, értéke megközelítette a 23,5 milliárd forintot.

A NAV valamennyi értékesítési irányban tapasztalt visszaéléseket. Azokban az esetekben, ahol a fuvart bejelentették az EKÁER-be, a tisztességtelen kereskedők jellemzően a súlyadatokkal manipuláltak vagy nem kockázatosnak minősülő termékek (például MDF-lap) feltüntetésével próbáltak kibújni a kockázati biztosíték megfizetése alól. Az EKÁER szám hiányát pedig jellemzően azzal magyarázták, hogy a tűzifát nem továbbértékesítésre szánták. Ennek bizonyítása érdekében például gyakran iktattak be magánszemélyt az értékesítési láncolatba, holott az áru valójában Tüzép-telepre került.

A szektorra jellemző a bevétel eltitkolás és ezzel összefüggésben az adófizetési kötelezettség elmaradása is. Mindezekre tekintettel a NAV a közúti ellenőrzésekkor feltárt gyanús körülmények, valamint a hivatalból rendelkezésre álló adatok kockázatelemzése alapján részletesebben megvizsgálta az értékesítési láncolatok szereplőit.

A szektorban tapasztaltakat tükrözi egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében zajló vizsgálat, melyben a NAV EKÁER-munkacsoportja egy Szlovákiából rendszeresen tűzifát szállító, de az EKÁER-be egyszer sem bejelentett tehergépkocsira figyelt fel. A közúti ellenőrzés alkalmával a sofőr úgy nyilatkozott, hogy azért nem kért a fuvarra EKÁER-számot, mert a tűzifát saját részre hozta be.

Az EKÁER és a HU-GO kameraképei bizonyították, hogy a teherautó évente közel százötvenszer fordult a két ország között, a mérlegelési adatok szerint pedig két év alatt közel 4700 tonna tűzifát hozott be. Az elmaradt adóbevételek feltárására indult ellenőrzés jelenleg folyamatban van. A NAV a várhatóan jelentős összegű megállapítás fedezetére ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el, és a kereskedő tulajdonában álló két lakóingatlanra végrehajtási jogot jegyzett be.

Egy Veszprém megyei tűzifa-kereskedő esetében is az EKÁER és a HU-GO adatainak összevetése vezette eredményre a NAV-ot. Az adatok szerint a kereskedő két tehergépkocsija két és fél hónap alatt több mint félszázszor szállított tűzifát Ausztriába, azonban EKÁER-számot csak esetenként kért a fuvarra és bevételeit is csak részben vallotta be. Ebben az ügyben most zárult az ellenőrzés, mely mintegy 4 millió forint áfa-kötelezettséget rótt a kereskedőre.

A tapasztalatok tükrében a tűzifa-kereskedelmet az idén kiemelten ellenőrzi a NAV.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…