2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Fehérneműket vizsgált az NFH

Női, férfi, és gyermekeknek készült fehérneműket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az úgynevezett bőrrel érintkező termékek vizsgálatakor a címkén szereplő nyersanyag-összetételt vizsgálták a szakemberek, de azt is ellenőrizték, hogy tartalmaznak-e egészségre ártalmas, tiltott azoszínezékeket.

A vizsgálat  „Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogy hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?)” kiemelt projekt részeként valósult meg. Valamennyi termék megfelelt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 18-féle, szúrópróbaszerűen mintavételezett alsóneműt vizsgált meg, ezek között volt női, férfi, valamint gyermekeknek készült termék is.  A vizsgált alsóneműk egyik fele (9-féle) fehér színű, míg a másik fele (9-féle) színes volt. A mintavételnél kiemelt szempont volt, hogy a termékek 100% pamutból készüljenek, vagy legfeljebb néhány százaléknyi elasztán szálat tartalmazzanak. A nyersanyag-összetételt mikroszkóppal vizsgálták a szakemberek, 18 db termék közül valamennyi megfelelt a címkén feltüntetett nyersanyag-összetételnek.

Termékbiztonsági szempontból fontos, hogy a testtel hosszabb ideig érintkező termékek ne tartalmazzanak egészségre káros anyagokat. A tiltott azoszínezékek, ha az emberi bőrrel tartósan vagy gyakran érintkeznek, egészségügyi kockázatot jelenthetnek, mivel rákkeltő hatásuk lehet. Ezért a veszélyes azoszínezékek használata, illetve az ezekkel kezelt áruk forgalmazása az EU -ban 2002 óta tilos. A szabályozás a legkülönbözőbb bőrrel érintkezésbe kerülő termékeket érinti. Például: ruhákat, ágyneműket, törülközőket. Veszélyes azoszínezékeket Európában már nem gyártanak, de ázsiai és afrikai gyártók termékeiben, így az onnan importált textil- és bőrárukban még előfordulhatnak.
Tiltott azoszínezék a vizsgálat alsóneműkben nem volt kimutatható egyetlen termék esetén sem.

Hasznos tanácsok:
– Figyeljünk a megfelelő méretű alsónemű kiválasztására. A túl szűk alsónemű irritálhatja a bőrfelületet, elszoríthatja a testet, ezáltal különböző egészségügyi problémákat, panaszokat is okozhat.
– Vásárlásnál vegyük figyelembe az alsónemű anyagát. A testen közvetlenül viselt ruhaneműnél, alsóneműnél célszerű a természetes anyagokból készült (pl. pamut) terméket választani, hiszen a szintetikus anyagból készült alsóruhák egészségügyi problémákat, bőrirritációt, gombás bőrbetegségeket is okozhatnak.
– A textiltermékeket el kell látni használati-kezelési útmutatóval, amely megadható piktogrammal vagy szövegesen is. Keressék ezeket az útmutatókat, jelöléseket! A textíliák kezelési útmutatója a vásárlóknak segít abban, hogy az alsóneműket szakszerűen ápolják, így az ajánlott kezelési mód alkalmazásával a ruhadarab hosszabb ideig őrzi meg eredeti állapotát.

A vizsgált termékek listája itt olvasható:
http://www.nfh.hu/sites/default/files/alsonemu_tablazat_TAMOP.pdf
A vizsgálatról készült videó pedig itt található:
https://youtu.be/6WTT14cmNm8

A 618 714 289 Ft összköltségű, 486 742 531 Ft támogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Bővebb információ a projektről a www.nfh.hu oldalon olvasható

A fotó illusztráció

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek