2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Falu a városban fesztivál – október 30.

Félmilliárdos költségvetés a Szimbiózisnál


Se szeri se száma mára már annak a tevékenységnek, amit a Szimbiózis Alapítvány végez. Ha csak a számokat nézzük, akkor is hatalmas fejlődést tapasztalhatunk: 2015-ben 200 milliót ruháztak be: hátrom új lakóotthon, sajtmanufaktúra és kézműves foglalkoztató, gombatermesztő üzem és zöldségfeldolgozó, interaktív Diósgyőri Játszóvár, 14000 liter tej feldolgozása, 2400 vendégéjszaka, naponta 150 vendég a Batyu Tékában. Ezek az adatok egy igazi versenypiaci vállalkozásnak is becsületére válhatnának, de ha azt nézzük, hogy ezzel hány sérült embernek teszik széppé, értelmessé a mindennapjait, akkor ez az érték felbecsülhetetlen.

Hiányzik 200 millió


Jakubinyi László elnök, a következőket mondja: – Az elmúlt időszakban költségvetésünk majd felét pályázatokon elnyert forrásokból finanszíroztuk. Az elmúlt két évben viszont nem írtak ki olyan pályázatot, amin az alapítvány el tudott volna indulni, így a további működésünk meglehetősen nehézkessé vált. Mindent megpróbálunk, hogy ezt pótoljuk.
A szociális gazdaság területén próbálunk meg új szektorokat is nyitni. Ilyen a Batyu-téka étterem, amit fejleszteni szeretnénk, indulunk a gaszto piacon, nagyon fontos a turisztikai ágazatunk, ugyanígy fejlesztjük a sajtműhelyünket is, szeretnénk jövőre 40 ezer liter tejet feldolgozni, újfajta sajtféleségekkel akár olcsóbb tehénsajttal és drágább mondjuk kecsketejes csokoládéval vagy kecsketejporral is megjelenünk a piacon, de ez már egy társadalmi vállalkozás. Ehhez már profi értékesítőkre lesz szükségünk.

szocialisfarm.hu


A tanulmánnyal, amit a Szimbiózis készített, 200 ezer ember életét könnyíthetik meg.
– A szociális farm a társadalmi öngondoskodás gyakorlati megvalósulásának színtere.
Olyan új, pozitív társadalmi funkciókkal kiegészülő mezőgazdasági modellekről beszélünk, melyek innovatív módon egészítik ki az agrárium hagyományos tevékenységeit. A meglévő vidéki gazdaságok szociális, egészségügyi, foglalkoztatási és nevelési kapcsolódásaik révén sokkal jobban ágyazódnak be a mikroközösségbe, mely által további lehetőségek nyílnak meg a gazdálkodók számára. Európában és a világban a szociális mezőgazdaság különféle kezdeményezései jöttek már létre: szociális farmok, zöld gondozás, különféle terápiás majorságok. Magyarországon a majorságok még a múlt század elején is a vidéki életforma szerves részei voltak. Csak vissza kell nyúlnunk gyökereinkhez! Ez egy közjó, ami nem pénzkérdés, – mondja a Szimbiózis elnöke.
Kidolgoztak egy törvénymódosító javaslatot, amely szerint mindössze két jogszabályt kell módosítani ahhoz, hogy országszerte indulhassanak a projektek. Az ígéretek szerint már decemberben összeül a tárcaközi bizottság, és tavasszal a parlament elé kerülhet a törvényjavaslat.


Hogyan tovább Szimbiózis?


Szűkülő vagy táguló perspektíva? – teszi fel a tájékoztató végén a költői kérdést az elnök, amelyre rögtön meg is adja a választ. A kiterjedt külföldi kapcsolatok, az egy,re bővülő tevékenység, a szükségesség, a Baráthegyi majorság fenntarthatóságát biztosítják.
Október 30-án „Falu a városban” fesztivált hirdetnek, ahol az érdeklődők saját maguk is meggyőződhetnek arról, hogy hová tart a Szimbiózis Alapítvány.

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…