2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
EU-nyilatkozat Görögország támogatásáról

EU-nyilatkozat Görögország támogatásáról

EU-nyilatkozat Görögország támogatásárólA pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögországot támogató nyilatkozatot fogadtak el csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió állam-, illetve kormányfői, egyúttal pedig felszólították Athént, hogy valósítsa meg az elhatározott stabilitási programot. Valamennyi euróövezeti tagállamnak józan nemzeti politikát kell követnie, a megállapodásokon nyugvó szabályokkal összhangban, hiszen közösen viselik a felelősséget a térség gazdasági és pénzügyi stabilitásáért – figyelmeztettek nyilatkozatukban a brüsszeli EU-csúcstalálkozó résztvevői.

Támogatásukról biztosították a görög kormány erőfeszítéseit, azt az athéni kötelezettségvállalást, hogy minden szükséges lépést megtesznek – beleértve kiegészítő intézkedéseket is – a 2010-es, illetve a következő évekre szóló stabilitási program ambiciózus céljainak megvalósítása érdekében. Felszólították a görög kormányt, hogy szigorúan és határozottan hajtsa végre ezeket az intézkedéseket, és ebben az évben 4 százalékponttal csökkentse a költségvetési deficitet.

Görögország az elmúlt harminc év legsúlyosabb válságával néz szembe. A 2009-es költségvetési deficitet a GDP 12,7 százalékára, az ideit 12,2 százalékra becsülik. Az eladósodottság mértékét 2009 vonatkozásában 113 százalékosra, ez év vonatkozásában pedig 124,9 százalékosra teszik. Görögország azt tűzte ki célul, hogy 2012-ben 3 százalék alá szorítja a büdzsé hiányát.

Az EU-országok vezetői felszólították a pénzügyminiszterek tanácsát, hogy február 16-i ülésükön fogadják el azokat a Görögországnak címzett ajánlásokat, amelyek az Európai Bizottság indítványain alapulnak, valamint a Görögország által bejelentett kiegészítő intézkedéseket.

Az Európai Bizottság szoros figyelemmel fogja követni az ajánlások megvalósítását, kapcsolatban áll az Európai Központi Bankkal, és javasolni fogja a szükséges kiegészítő intézkedéseket, igénybe véve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakvéleményét – tették hozzá az EU-csúcs nyilatkozatának megszövegezői. Az első helyzetértékelés márciusban várható.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…