2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Energiahatékonyság és nagyobb komfort a tetőtérben tetőablak cserével

Energiahatékonyság és nagyobb komfort a tetőtérben tetőablak cserével

Általában a tavasz beköszöntével rohamosan megnő azok száma, akik lakásukon, családi házukon kisebb-nagyobb felújítási munkába kezdenek. A legtöbbjüket az a tudatos döntés vezérli, hogy a következő fűtési szezonra már gazdaságosabb, energiatakarékosabb otthonuk legyen. De a nyári időszak mesterséges hűtési költségei is egyre magasabbak, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Pláne, ha tetőtéri lakásról van szó.
Mivel az ablakok üvegezései a leghidegebb felületek egy tetőtérben, érdemes a felújítás első lépéseként a régi tetősíkablakokat modernebb, nagyobb hőszigetelő képességűekre cserélni. Ha semmi más nem történik, akkor is viszonylag kis befektetés mellett látványos eredményeket érhetünk el – napfényesebb, szellősebb és energiatakarékosabb helyiségeket. Ha a munkálatokhoz körültekintő termék- és szakemberválasztás után állunk neki, a csere ideális esetben nem tart tovább néhány óránál, és nem jár felfordulással sem.

Javul az energiahatékonyság

A tetőablakok cseréje után nem kell többé azon aggódnunk, hogy „az utcát fűtjük”, pocsékba küldve ezzel nem kevés energiát, hiszen a régi, alacsony hőszigetelő képességű ablakok helyébe olyan modern tetőtéri ablakok is kerülhetnek, amelyek akár 45 %-kal is csökkenthetik a hőveszteséget. A hőmérséklet télen akár 2 fokkal is emelkedhet a szobában, és a fűtésre fordított energia mintegy 8 %-át is megtakaríthatjuk.

Amellett, hogy a mai korszerű tetőtéri ablakok teljes mértékben megfelelnek az energiahatékonysági elvárásoknak, egyben esztétikusak is. Ráadásul a használatuk határozottan felhasználóbarát, és kiegészítők egész sorát választhatjuk hozzájuk az utólagos elektromos vagy napelemes működtetéstől a külső és belső árnyékolók széles tárházáig.

„Manapság egy ablak már nem egyszerűen építőelem, hiszen ha gondot fordítunk a kiválasztására, emeli a tetőtér, és az egész ház vagy lakás esztétikai értékét is. Fafelületű tetőtéri ablakok esetében természetesebb, melegebb hangulatot kapunk, a műanyag felületű nyílászárókat ellenben sokkal könnyebb tisztán tartani, mivel felületkezelést egyáltalán nem igényelnek. A modern, fa belsejű, műanyag bevonatú ablakoknál a fa mag a stabilitást és a kiváló hőszigetelést, a műanyag keret pedig a könnyű karbantarthatóságot és a hosszú élettartamot szavatolja” – magyarázza Budai Henrietta, a cég termékfelelőse.

A csere után érdemes az új ablakokhoz új árnyékolókat is beszerelni, hiszen egy jól kiválasztott belső árnyékoló megjelenésében is remek kiegészítője lehet a tetőtér nyílászáróinak. Külső árnyékolók használatával pedig a nyári melegben, a kinti hőmérséklethez képest akár 5-6 fokkal hűvösebb klímát is teremthetünk a tetőtérben. Télen ugyanezt a hőszigetelést kihasználva egyes típusokkal akár 34 %-os hőveszteség-csökkenést is elérhetünk.

Komfort és biztonság

Új ablakainknak azonban külső árnyékolók nélkül is jól kell teljesítenie, és nem kizárólag a hőszigetelés tekintetében. Manapság már alapból elvárjuk, hogy a felújított ablakok üvegezése nyáron védjen a beáradó napfény melegítő hatása és az UV-sugarak ellen, de egyben hatásosan szűrje ki az utcai zajokat és adott esetben az eső kopogását is.

Ha elhatározzuk magunkat, és az ablakcsere mellett döntünk, mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot egy ablakbeépítő szakemberrel (www.tetoablakcsere.hu), aki nem csak az ablakválasztásban tud segítséget nyújtani, hanem megvizsgálja azt is, hogy szükséges-e a tetőszerkezet és az ablak közötti szigetelő és párazáró kapcsolódást is korszerűsíteni. Szóba kerülhet például egy hőszigetelő keret beépítése, amivel minimálisra csökkenthetjük az ablak körüli hőveszteséget, tovább javítva ezzel a nyílászáróink szigetelési képességét.

A fentiek alapos végiggondolása után talán bátrabban vágunk majd bele az ablakcserével járó munkálatokba, amely után egy új, szellős és napfényes, korszerű tetőtér lesz a jutalmunk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek