2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Egyszerűbb gabonakereskedelem az MGX-szel

Egyszerűbben áttekinthetik mostantól a gazdák a magyar gabonapiac árainak változását a Magro Gabonaindex (MGX) révén, amely valamennyi fontos gabonaféle (árpa, búza, cirok, köles, kukorica, rizs, rozs, tritikálé, zab) adatait tartalmazza. Az index létrehozását az az igény generálta, mely szerint a gazdák és kereskedők árinformációs hiánnyal küzdenek és sokszor nem megfelelő döntéseket hoznak. A Magro.hu mezőgazdasági piactér új fejlesztése napi piaci árakat mutat, hazai történéseken alapul, így nagy segítség az agrárkereskedelemben.
A gabona felvásárlási ára állandóan, és időnként gyorsan változik. Aszály, belvíz, fagy, kártevők, gabonaimport… csak néhány tényező azok közül, amelyek nagyban befolyásolják a hazai árakat. Sok a kiszámíthatatlan elem és nagy a bizonytalanság. A gazdák eddig, ha eladni akartak, körbekérdezték pár helyi ismerősüket az aktuális árakról, meghallgatták a vevőjelöltek ajánlatát és ez alapján a néhány információ alapján döntöttek. Sokszor rosszul. Ezen a téren jelent hatalmas segítséget az új, mindenki számára szabadon elérhető Magro Gabonaindex, az MGX. Csak pár kattintás az internetes piactéren és máris láthatjuk, hogy az adott napon milyen átlagáron adják-veszik a kukoricát és a búzát az országban. Ugyanakkor a kereskedők is nagy hasznát veszik a friss adatoknak, mert nekik is fontos, hogy reálisan lássák, mi történik a gabonapiacon.

„Eddig a gazdák elsősorban a párizsi, chicagói és a Budapesti Értéktőzsde adatai alapján próbáltak tájékozódni, ám a külföldi tendenciák sok esetben nem jelentenek egyértelmű támpontot, a hazai börze árutőzsdei szekciójának forgalma pedig nem jelentős.” – mondta Németh István, a Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője, és gabonapiaci szakértője, majd hozzátette:  „Így a napi, prompt piaci árakat mutató felület, amely ráadásul hazai történéseken alapul nagy segítség az agrárkereskedelemben.”

Hogyan változott tehát az MGX az elmúlt egy évben?

Mivel a Magro.hu adatbázisa 3 millió tonna gabonára vonatkozó, összesen 2500 darab egyedi adásvételi és ajánlati adatot tartalmaz az elmúlt évekből az ország összes megyéjéből, így az ezekből kapott adatok pontosan mutatják be a történéseket.

 

Az elmúlt 12 hónap MGX-adatait tanulmányozva az látszik, hogy az index folyamatosan csökken, összesen mintegy 36%-ot. Ez az esés elsősorban a kukorica és a búza áresésének köszönhető. Mindkét termény ára 2012 ősze óta folyamatosan csökken, sok bosszúságot okozva a hazai gazdatársadalomnak. Ugyan a többi gabonaféle átlagára is csökkent, de csak kisebb mértékben.

AZ MGX értékét naponta egyszer határozzák meg a Magro-n és rendszeresen nyomon követhető a következő oldalon a Magro.hu -n valamint a következő aloldalon: http://www.magro.hu/magro-gabona-index/

„A Magro.hu-ban mi azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy átláthatóságot vigyünk a magyar mezőgazdaságba, és hogy a lehető legtöbb információval lássuk el a szereplőket. Célunk továbbá, hogy az internet mezőgazdasági célú használata is a mindennapok része legyen. A napi piaci áraknak a piactéren való ingyenes közzé tétele és az MGX kifejlesztése egy fontos állomás ezen az úton.” –mondta Bóné Tímea, a Magro.hu mezőgazdasági piactér társalapítója.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…