2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Egy összeget csak egyszer a NAV-tól

A 17. számú, „Átvezetési és kiutalási kérelem a folyószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű nyomtatvány a folyószámla valamely adónemén mutatkozó túlfizetés más adónemre történő átvezetésére, továbbá a folyószámla bármely adónemén mutatkozó valós túlfizetés, illetve a jogerős határozattal megállapított, az adózó javára mutatkozó összeg visszaigénylésére szolgál.
Amennyiben az átvezetni, illetőleg kiutalni kért túlfizetés bevalláshoz kapcsolódik, akkor az átvezetést, illetve kiutalást a bevallási csomag részét képező 170. számú nyomtatványon kell kezdeményezni és a bevallás mellékleteként kell eljuttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Fontos 2013. évi változás, hogy a korábban a NAV vámigazgatósága által kezelt környezetvédelmi termékdíj (adónemkód: 920), népegészségügyi termékadó (adónemkód: 923) és energiaadó (adónemkód: 950) adónemeken fennálló túlfizetések kiutalását, vagy más adónemre történő átvezetését szintén a 17-es nyomtatvány kitöltésével kezdeményezhető.

Az adó-visszaigénylés, adó-visszatérítés vagy költségvetési támogatás kiutalását a NAV 30 napon belül, az általános forgalmi adó kiutalása esetén főszabály szerint 75 napon belül teljesíti. Az ügyintézés kezdő időpontja az igénylés beérkezésének napja. Fontos, hogy a kiutalási határidő előtt benyújtott ismételt kérelem nem gyorsítja meg a kiutalást.

Amennyiben a kérelemmel kapcsolatosan a NAV személyes megjelenésre, illetőleg hiánypótlásra szólítja fel az adózót, akkor a visszaigényelt összeg kiutalására csak a szükséges adatok pótlása, javítása után kerülhet sor. A kiutalásra nyitva álló határidő a pótlás, javítás napjától kezdődik. A 17. számú nyomtatvány nemcsak papíralapon küldhető be, hanem letölthető a www.nav.gov.hu honlapról is, és elektronikusan az ügyfélkapun keresztül is benyújtható.

Egyedi ügyekben – pl. kiutalási kérelem elbírálásáról, illetve a kiutalás időpontjáról – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal telefonos tájékoztatórendszerén (06-40-20-21-22) keresztül ügyfélazonosító számmal kérhet információt. Így könnyebben, gyorsabban és személyes utánajárás nélkül intézheti hivatali ügyeit (további információk a www.nav.gov.hu honlapon).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…