2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Duplájára emelkedett a kereskedelemfejlesztési pályázat keretösszege

Duplájára emelkedett a kereskedelemfejlesztési pályázat keretösszege

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) duplájára, 600 millió forintra emelte a magyarországi kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) értékesítési és beruházási lehetőségeinek bővítését segítő kereskedelemfejlesztési pályázat keretösszegét.

Szatmáry Kristóf, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a kereskedelemfejlesztési pályázatot tavaly októberben hirdette meg a tárca. Az eredetileg 300 millió forintos keretre összesen 174 pályázat érkezett, 2,5 milliárd forintos támogatási igénnyel.

A 600 millió forintra megemelt keretből 33 pályázó kap támogatást – mondta az államtitkár.

Szatmáry Kristóf hangsúlyozta: a kormány célja a kkv-k versenyképességének javítása, exportképességük növelése. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi években a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal közösen ugyancsak indított kereskedelemfejlesztési pályázatot az NGM, ez 2013-ban kibővült és átalakult.

A tavaly ősszel meghirdetett pályázat célja a magyar termékek és szolgáltatások versenyképességének javítása, a hazai kkv-k értékesítési, beruházási és befektetési lehetőségeinek bővítése volt – mondta.

A pályázaton elnyert összeg az exporttapasztalatokkal rendelkező vállalkozásokat az üzleti együttműködés további bővítésében, új piacokon való megjelenésben segítheti, míg a kezdő cégeknek az első lépések megtételében segít a külpiacon.

Szatmáry Kristóf elmondta: bíznak abban, hogy a keretösszeg emelésével több tucat magyar kkv kap lehetőséget arra, hogy versenyképes termékével a külpiacokon is megjelenjen, és ezzel járuljon hozzá a nemzetgazdasági bővüléshez.

Az NGM által a sajtótájékoztatón kiadott közlemény szerint a pályázók eszközbeszerzésre, áruszállító gépjármű beszerzésére, személyi állomány fejlesztésére, ingatlan beruházásra, valamint kutatás-fejlesztési tevékenységre együttesen és külön-külön is nyújthatnak be pályázatot. A pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezési évét követő 3 üzleti évben a pályázat keretében alkalmazott munkavállalói létszámot megtartja. Vállalni kell a cégeknek azt is, hogy a projekt befejezését követő második év végére az értékesítési nettó árbevételének exportból származó részét 5 százalékkal növeli a projekt benyújtását megelőző évhez képest.

A pályázatok keretében igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege legalább 2, legfeljebb 60 millió forint volt.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…