2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Dr. Kemény Dénes is a digitális fejlődésre ösztönzi a magyar vállalkozókat

Dr. Kemény Dénes is a digitális fejlődésre ösztönzi a magyar vállalkozókat

Zalaegerszegen nagy sikert aratott a Modern Vállalkozások Programjának Információs Napja

Folytatódik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mikro-, kis- és középvállalkozásokat (kkv) felzárkóztató Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! elnevezésű projekt 127 vidéki helyszínt érintő konferencia-sorozata; a soron következő Információs Napnak ezúttal Zalaegerszeg adott otthont. A rendezvényen a szakmai előadókon kívül dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a vízilabda-válogatott egykori sikerkapitánya is a digitális világ szerepéről beszélt a jelenlevőknek.

Az MKIK fél éve indította útjára a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projektet, amelyhez eddig közel másfél ezer vállalkozás csatlakozott. A programot vidéken 127 Információs Nap népszerűsíti, a dunántúli állomás Zalaegerszeg volt.

A résztvevőket Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte. Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke nyitóelőadásában elmondta, hogy nagy szükség van egy olyan külső motivációs erőre, amely segíti a digitális megoldásokkal kapcsolatos szemléletformálást. Mert, mint fogalmazott: komoly lemaradásban vannak a magyar vállalkozások informatikai tekintetben. „Ha csak azt nézzük, ma már elengedhetetlen, hogy egy vállalkozásnak legyen weboldala. A digitális határok megszűntek, így nyitott a lehetőség, hogy a környező országokba is kiajánlja egy vállalkozás szolgáltatásait.” – mondta Szijártó Zoltán, aki arról is beszélt, hogy az infokommunikációs technológiák (IKT) használhatóságának korlátozott ismerete, valamint a részben emiatt is alacsony IKT beruházási hajlandóság alacsony színvonalú vállalati folyamatintegrációt és az infokommunikációs technológiákban rejlő lehetőségek korlátozott igénybevételét, továbbá az e-közigazgatási szolgáltatások nem megfelelő kihasználtságát eredményezik.


Koleszár Péter
, az MKIK vezető IKT tanácsadója feltette a kérdéseket: Mi a megoldás, hogy a vállalkozások a digitális megoldások iránt befogadóvá váljanak? Hol tartanak most? Hova szeretnének eljutni? Hol van szükség fejlesztésre? Mint azt kihangsúlyozta, ezekre ad választ a nagyszabású projekt: díjmentes IKT tanácsadás és audit, az informatikai stratégia kidolgozásában segítségnyújtás, javaslattétel a fejlesztési pontokra, valamint tájékoztatás a rendelkezésre álló pályázati lehetőségekről.

Kövesdi Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakembere a cégek infokommunikációs fejlesztéseinek megvalósítására biztosított támogatási programokról beszélt. Többek között azt is elmondta, hogy az a kormányzat nemzeti infokommunikációs stratégiája, hogy 2020-ra a kkv-k 80 %-a rendelkezzen internetes jelenléttel, 33 %-a vásároljon vagy értékesítsen online, ill. hogy az integrált vállalati rendszerekkel rendelkező kkv-k aránya elérje az akkori uniós átlagot. Megállapítható tény: a hazai kkv vezetők, döntéshozók, tulajdonosok hiányos információkkal rendelkeznek az infokommunikációs technológiák vállalati felhasználási lehetőségeiről.

A szakmai előadásokat dr. Kemény Dénessel, a kétszeres Európa-, világbajnok, Világkupa-, világliga-győztes, háromszoros olimpiai bajnok edző, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével készített fórumbeszélgetés színesítette. A sportvezető a vízilabda és a digitális világ kapcsolatáról beszélt. Személyes történetein keresztül osztotta meg a jelenlévő vállalkozókkal, hogy a digitalizáció minden sportágban jelen van, a mérkőzések részletes videoelemzéseitől kezdve, a játékosok egészségi állapotával kapcsolatos adatgyűjtésig. „A legkorszerűbb informatikai megoldások segítséget nyújtanak a csapat sikeréhez, persze a játékosok maximalizmusa, játéka is elengedhetetlen.” – hangsúlyozta ki Kemény Dénes.

A programot a női cégvezetők kerekasztal-beszélgetése zárta. A különféle területekről érkező üzletasszonyok, Gelencsér Ildikó, Kulcsár Alexandra, dr. Ritter Marianna, valamint Fejes Ágnes mind egyetértettek abban, hogy a digitális technológia vívmányai, a különböző alkalmazások, applikációk, okos eszközök mindennapi életünk szerves részévé váltak az elmúlt években. Ugyanakkor messze vagyunk a nyugat-európai mintától, ahol a vállalkozásvezetők éves árbevételük átlag 7%-át költik informatikai fejlesztésre. A legtöbb cégvezető még mindig nehezen szánja rá magát a komolyabb erőforrást igénylő informatikai beruházásokra, pedig a digitális transzformációé a jövő.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…