2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Megnyílik az első deutériumtipizálást végző klinika Amerikában

Megnyílik az első deutériumtipizálást végző klinika Amerikában

A deutériummegvonás rutinszerű gyógyászati alkalmazása indulhat el

 A deutérium lesz az egyik diagnosztikai anyagcsere-markere annak a klinikának, amelyet 13CIGNATURE 2HEALTH DIAGNOSTICS néven ma, szeptember 29-én, nyitnak meg a kaliforniai Santa Monicában. A világ első anyagcsere-tipizálási laboratóriumában a precíz, egyéni anyagcsere-profil felállításához a deutérium (2H) mellett a szén nehézizotópjával (13C) jelzett glükózmolekulákat használják. A deutérium élettani szerepének felismerése, gyógyszeripari felhasználása új lehetőségeket nyit meg a daganatos betegségek célzott terápiájára, illetve a normális sejtműködés deutériummegvonás általi helyreállítására a sejtek egyedi anyagcsere-profiljának részletes tisztázását követően. A kutatások elindítója dr. Somlyai Gábor biológus, aki 1990-ben kezdte vizsgálni, majd közölte a hidrogén nehézizotópjának jelentős élettani, sejtosztódásra gyakorolt hatását. A héten nyíló klinikán ‒ Somlyai dr. 25 éves kutatómunkája nyomán ‒ a deutériummegvonás rutinszerű gyógyászati alkalmazása indulhat el, a magyarországi alkalmazás még várat magára. A most nyíló klinikán kívül egy éven belül további 9 hasonló klinika megnyitását tervezik az Egyesült Államokban.

A deutérium élettani szerepének felismerése, gyógyszeripari felhasználása új lehetőségeket nyit meg a daganatos betegségek célzott terápiájára, illetve a normális sejtműködés deutériummegvonás általi helyreállítására a sejtek egyedi anyagcsere-profiljának részletes tisztázását követően. A kutatási eredmények egyre jelentősebb érdeklődést és elismerést váltanak ki a nemzetközi tudományos életben, ennek eredményeként kezdődtek a szakmai egyeztetések az USA egyik leggyorsabban fejlődő vállalata, a Quest Nutrition, és a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. között arról, hogyan lehetne a deutériumcsökkentéssel még egészségesebbé tenni a táplálék-kiegészítőket forgalmazó cég termékeit, hogyan lehet felhasználni az eljárást az egészségmegőrzésben és a gyógyításban. A héten megnyíló 13CIGNATURE 2HEALTH DIAGNOSTICS az első, klinikai és járóbeteg-ellátást biztosító klinika, amely Boros professzor szakmai vezetésével deutériumtipizálást is végez majd. Dr. Que Collins, a Santa Monicában nyíló klinika igazgatója felkérte a magyar kutatócsoport tagjait arra, hogy készítsék fel az amerikai szakembereket a deutériumcsökkentett víz és egyéb deutériumcsökkentő élelmiszerek gyógyászati alkalmazására, tanítsák meg Amerikának a deutériummegvonás biológiai, biokémiai összefüggéseit. Szavaival élve, a betegek igénylik és megérdemlik ezt az új lehetőséget.

Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója 1993-ban a világon elsőként igazolta a deutérium kitüntetett szerepét a sejtosztódás szabályozásában. Régóta ismert tehát a deutérium szerepe a sejtciklus szabályozásában, valamint a deutériummegvonás sejtosztódást gátló hatása. A pontos hatásmechanizmust idén közölték a magyar kutatók első vonalbeli amerikai egyetemek professzoraival, a világ egyik legjelentősebb tudományos kiadója, az Elsevier, Medical Hypotheses című folyóiratában. Az eredményeket Boros G. László, a Kalifornia Egyetem professzora – a kutatásokban több mint 10 éve közreműködő kutatóorvos – a floridai Tampában megrendezett, „Metabolikus gyógymódok” című konferencián is bemutatta.
Egy szintén idén megjelent tudományos közleményben kanadai és amerikai klinikai kutatók is a deutériumcsökkentő zsírmobilizációt nevezik meg a hosszabb túlélés kulcsaként tüdőrákos betegeknél. A közlemény konklúziója, hogy a hosszabb túlélésre azoknak a betegeknek volt esélyük, akik az energiaszükségletük jelentős részét zsírok elégetéséből biztosították. A publikációban hivatkoznak Boros G. László és Somlyai Gábor magyar rákkutatók korábbi – deutériumcsökkentő mechanizmusokkal kapcsolatos – publikációira.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…