2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Csökken az állami osztalék

Csökken az állami osztalék

Csökken az állami osztalékA Népszabadság ismertetése szerint csaknem 14 milliárd forinttal csökkent tavaly a nemzeti vagyonkezelőhöz tartozó állami cégek nyeresége. A társaságok hozzájárulása az idei költségvetéshez azonban nem csak emiatt lesz jóval kevesebb: tavaly év végén osztalékelőlegként ugyanis már befizettek 23 milliárdot. Az előzetes adatok szerint százmilliárd forintot meghaladó nyereséget termeltek tavaly az állami cégek – tudta meg a Népszabadság Macher Ákostól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettesétől.

A társasági portfolió kontrollingjáért felelős vezető szerint ez alapján tartani tudják a 2010-es költségvetésben előírt osztaléktervet, amely 30,6 milliárd forint. Ez ugyan jóval kevesebb, mint a 2009-ben teljesített több mint 80 milliárd forint volt, ám tavaly év végén osztalékelőlegként már befizettek 23 milliárdot. Ebből 20 milliárdot a Magyar Villamos Művek (MVM), hárommilliárdot pedig a Magyar Posta eredményének terhére.

Macher Ákos a 2010-re tervezett összeget reálisnak tartja, hiszen csak az MVM-csoport tavalyi profitja 80-100 milliárd forint lesz, s a kisebb cégektől is érkezik osztalék. A nyereséges cégektől egyébként csak annyit vonnak el, amivel még nem sodorják veszélybe a társaságok üzletmenetét. Az MNV várakozásai szerint a legnagyobb osztalékfizető ismét az MVM-csoport, a Magyar Posta, a Richter gyógyszergyár és a Szerencsejáték Zrt. lesz – olvasható a szombati Népszabadságban.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek