2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Csak a szülők pénztárcájától függ a gyerek nyara

Óriási a választék a nyári táborokban
Egyre több hirdetés jelenik meg az iskolás nyári táborokról. Az iskolai nyári szünet idén 11 hét lesz,  a szülők azonban szerencsés esetben sem tudnak két-három hétnél több szabadságot kivenni. Így ha van, rokonokra, nagyszülőkre bízzák a csemetéket, hiányukban pedig csak a különböző nyári táborokban bízhatnak. A kínálat óriási, sokszor viszont az árak is borsosak, ezért a nyár megtervezése igencsak megterheli a családi költségvetést. A K&H Bank, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője az okos pénzügyi döntések meghozásához nyújt segítséget.
Ha nyári táborról van szó, rengeteg lehetőség közül választhatunk. A táborok egy részét az iskolák szervezik, van, ahol az önkormányzat is hozzájárul anyagilag, így ez kevesebbe kerül. Egy balatoni, iskola által szervezett sporttábor például körülbelül 30 ezer forintba kerül egy hétre. A napközis táborok is legalább 20 ezer forintba kerülnek, de egy-egy népszerű, gazdag programot kínáló táborért akár 50 ezer forintot is elkérnek a szervezők.

A táborok tematikájában is nagyon széles a kínálat: választhatunk többek között sporttábor, kalandtábor, kézműves tábor, zenetábor, nyelvi tábor, természetjáró tábor közül, de például az állatkertek is szerveznek évről évre táborokat a gyerekeknek.

A kiválasztáskor ne az aktuális divatot kövessük, engedjük, hogy a gyermek mondja meg, mihez lenne kedve. Ne küldjük nyelvi táborba, ha ő inkább sportolni szeretne, de ne is arra törekedjünk, hogy minél hasznosabban töltse el az idejét. Sokan például nehéz és fárasztó számítástechnikai táborba küldik a gyereket nyáron ahelyett, hogy hagynák pihenni például egy kézműves táborban.

„Mivel ezek a programok nem olcsók, érdemes előre gondolni rájuk és elkülöníteni rá egy összeget a család költségvetéséből. Több helyen van részletfizetési lehetőség, máshol egy összegben kell kifizetni több tízezer forintot. Hogy ez ne terhelje meg a családi büdzsét, a hátralévő hónapokban tegyünk félre egy vállalható összeget a nyári táborokra” –  – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Akik nem küldenék táborba a gyereküket, és nincs nagymama, aki egész nyárra vigyázna a kicsikre, az is kereshet alternatív, a család számára megnyugtató és anyagilag sem túl megterhelő megoldást.

Gondoljunk arra, hogy a nyár megtervezése nyilván nemcsak nekünk jelent problémát. Kérdezzük végig ezért a barátokat, ismerősöket, osztálytársak szüleit, ők milyen megoldásban gondolkodnak, és ha lehet, fogjunk össze velük. Egy bébiszitter felbérelése például nagyon költséges. Azonban sok olyan pedagógus van, aki nyári szabadsága alatt szívesen törődik mások gyerekeivel. Ők ráadásul gazdag programot is tudnak nyújtani, hiszen jól ismerik az adott korosztályt. Ha több család együtt vesz fel egy bébiszittert hosszabb időre, megoszlanak a családok között a költségek, ráadásul a gyerekek is jobban élvezik, hogy többen együtt, a megszokott környezetben tölthetik a nyarat.

Nem ritka az sem, hogy a családok összebeszélnek, és úgy vesznek ki egy-két hét szabadságot, hogy az adott idő alatt egy barát vagy rokon család gyermekére is vigyáznak. Cserébe a másik két szülő is bevállal egy-két plusz gyereket a sajátja mellé. Így a gyerekek ismét tartalmasan tölthetik a nyarat, a szülőknek mégsem kell 2-3 hét szabadságnál többet kivenniük. „Ha átgondoltan, az anyagi lehetőségek figyelembevételével együtt szervezi meg több család a gyerekek nyári elhelyezését, mindenki számára megnyugtató és költséghatékony megoldás születhet” – tette hozzá a kommunikációs ügyvezető igazgató.

A K&H Bank idén harmadik éve rendezi meg a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! általános iskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedőt azzal a céllal, hogy a diákok minél fiatalabb korban, játékos formában ismerkedjenek meg az alapvető pénzügyi ismeretekkel. A most megszerzett tudással később lehetőségük lesz pénzügyileg is tudatos, okos döntéseket hozni, s ezzel egy teljesebb életet élni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…