2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Cégalapítás az adóregisztrációs eljárás tükrében

Az adózás rendjéről szóló törvény 2012. január 1-jétől hatályos rendelkezéseivel új jogintézmény jelent meg a hazai adózási palettán: az adóregisztrációs eljárás. Bevezetésének legfőbb célja a feketegazdaság visszaszorítása, valamint a fantomcégek létrejöttének megakadályozása.

A cégalapítás során a cégbíróság a kérelem benyújtását követően haladéktalanul továbbítja az újonnan alakuló vállalkozás tagjainak, vezető tisztségviselőinek adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, amely ezt követően – szem előtt tartva a vállalkozásalapítás egyszerűségének és gyorsaságának követelményét – egy munkanapon belül megvizsgálja, hogy a cégalapítók megfelelnek-e a jogszabály által meghatározott feltételrendszernek. Az eljárás eredményeként – az esetek túlnyomó többségében – az adószám megállapításra kerül, de ha a NAV rostáján a törvény rendelkezéseinek eleget tenni nem tudó személy akad fenn, a vállalkozás nem kaphat adószámot, ennek hiányában pedig a cégbíróság elutasítja a cégjegyzésre irányuló kérelmet.

Az eljárás következtében azon személyek cégalapítása hiúsul meg, akik jelentős, 15 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkeznek, vagy olyan vállalkozás jelenlegi vagy volt többségi tulajdonosai, vezető tisztségviselői, amelyek – függetlenül attól, hogy még élő vagy már felszámolt a gazdálkodó –, legalább ekkora mértékű tartozást halmoztak fel, vagy az elmúlt öt évben adószámuk jogerős törlésére került sor.

A vizsgálat lefolytatására nem csak cégalapítás során, de a többségi/minősített többségi tag, illetve a vezető tisztségviselő személyében bekövezett változás alkalmával is sor kerül. Amennyiben a cég a NAV által kifogásolt tag személyéhez ragaszkodik, az adóhatóság a felszólítás eredménytelen leteltét követően törli a vállalkozás adószámát.

Az állami adóhatóság minden esetben értesíti az adózót, amennyiben a cégalapítás, illetve a személyi változás akadályát észleli. A jogszabály speciális „jogorvoslatként” lehetővé teszi kimentési kérelem benyújtását azok részére, akikre tekintettel az adóhatóság az adószámot törölné, illetve annak kiadását megtagadná, így biztosítva a súlyos jogkövetkezmények alkalmazását megelőzendő párbeszédet a két fél között.

Az első félév során az észak-magyarországi régióhoz tartozó adóigazgatóságok (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye) mindösszesen 1 377 újonnan alakuló cég vizsgálatát végezték el, míg személyi változás okán 2 969 eljárást folytattak le. 42 vállalkozás számára tagadták meg az adószám kiadását, és további 28 esetben törölték a már működő cég adószámát.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…