2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Budai Gyula: a Moldovába irányuló magyar kivitel mintegy harmada agrártermék

Budai Gyula: a Moldovába irányuló magyar kivitel mintegy harmada agrártermék

 (MTI) – A Moldovába irányuló magyar kivitel – amely tavaly összesen 90 millió eurót tett ki – mintegy harmada agrártermék – mondta az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos szerdán az MTI-nek.
Budai Gyula kétnapos látogatáson tartózkodik Moldovában, ahol vendéglátóival a két országot érintő gazdasági és mezőgazdasági kérdésekről tárgyal.
A miniszteri biztos telefonon Kisinyovból elmondta: szerdán megbeszélést folytatott Victor Loghinnal, a Moldovai Köztársaság mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszter-helyettesével. A tárgyaláson szó volt Magyarország és Moldova közötti agrártechnológiai transzfer élénkítéséről; Moldova uniós csatlakozásával összefüggő kérdésekről; az öntözés területén való szorosabb kétoldalú együttműködésről. De fontos téma volt az orosz embargó ügye is – tette hozzá.
Budai Gyula közölte: a Magyarországról Moldovába irányuló agrárexport főként feldolgozott agrár- és élelmiszeripari termékekből áll; így például fontos magyar exportcikk a vetőmag, a sertés-, a juh- és baromfihús, a zöldségek, valamint a konzervek, továbbá a borok.
Tájékoztatott a miniszteri biztos arról is, hogy a moldovai miniszter-helyettessel előkészítő megbeszélést folytatott a két ország között megkötendő állat- és növény-egészségügyi egyezményről. Ezt a megállapodást várhatóan az idén nyáron sorra kerülő kétoldalú agrárminiszteri találkozón írják alá Moldovában. Hozzátette: ez az egyezmény elengedhetetlen feltétele például a két ország közötti élőállat-szállításnak.
Emellett az együttműködés kiemelt területe lehet a húsfeldolgozó és gyümölcstermelő cégek közös tevékenysége; továbbá a takarmánygyártás terén is jók a magyar lehetőségek; általában ki kívánják szélesíteni a magyar agrárcégek jelenlétét Moldovában. Megemlítette továbbá, hogy moldovai egyetemisták magyarországi tanulmányait finanszírozza a magyar kormány magyar agrár-felsőoktatási intézményekben.
Budai Gyula szerdán tárgyalt még a moldovai gazdasági miniszterrel is, akivel áttekintették a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, különös tekintettel a két ország gazdasági vegyes bizottságának tavaly szeptemberi ülésére.
A mostani tárgyaláson három kiemelt témát vitattak meg: az egészség-, mindenekelőtt a gyógyszeripari együttműködés lehetőségét; a turizmus különböző vetületeit; valamint a két ország energiabiztonságának ügyét, különös tekintettel az orosz gázszállítással összefüggő kérdésekre. Ez utóbbi kérdéskörrel kapcsolatban Tudor Copaci gazdasági miniszter-helyettessel egyetértettek abban, hogy a két ország energiabiztonságát megnyugtatóan meg kell oldani.
A miniszteri biztos csütörtökön a moldovai agrárkamarában a főigazgató-helyettessel folytat megbeszélést a magyar és a moldovai agrárkamara regionális együttműködéséről. Budai Gyula úgy vélekedett: a tárgyaláson szóba kerül majd a magyar uniós csatlakozási folyamat tapasztalatainak átadása is a moldovai agrárszakemberek számára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…