2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Beruházások a zöld Szikszóért

Fontos lépéseket tett Szikszó Önkormányzata  az  elmúlt időszakban az alternatív energia felhasználás terén. – tudtuk meg Füzesséri Józseftől, Szikszó polgármesterétől. Az Inkubátor Ház és a városi uszoda áramellátását napelemek segítik. Rendelkezik Szikszó három elektromos töltőállomással is. Most pedig egy pályázat segítségével termál kutak fúrásának az előkészítése kezdődött meg.
Ma már bátran állíthatjuk , Szikszó elöl jár a különleges kezdeményezésekben, innovációban, környezetünk védelmében- mondja Füzesséri József- A városi uszoda tetején  49,7 kilowatt teljesítményű napelem rendszer található. A kapacitásának köszönhetően évente mintegy 2,5 millió forint értékben termel áramot. Az intézmény éves energia költsége tíz millió forint, így ennek a negyedét tudjuk alternatív módon létrehozni. Az Inkubátor Ház  13,5 kilowatt teljesítményével évente 710 ezer forintot spórolunk meg. Fontos része a beruházásnak az, hogy ez a rendszer 25 évig biztosítja mindezt, még az utolsó években is 80 százalékos kapacitással.

Az már ismert, hogy Szikszó vízkészlete gazdag, és a területen termálvíz  található. Az uszoda udvarán jelenleg is egy 42 fokos termálkút üzemel. – mondja a polgármester-  A jövőben szeretnénk ezt a természeti kincset  az energia termelés szolgálatába állítani. Egy pályázat kapcsán 50 millió forintot nyertünk termálkút fúrására ebben az évben. Ha minden a terv szerint halad akkor az itt lelt meleg vizet  energia termelésre, és a mezőgazdasági  célokra tudjuk majd  felhasználni. A további lépés lehet majd a turisztikai célú kialakítás. Szikszó Önkormányzata a jövőben azon dolgozik  , hogy növekedjen a zöld energia részesedése a településen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek