2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Befejeződött a roma dajkák és pedellusok programja a szikszói kistérségben

Befejeződött a roma dajkák és pedellusok programja a szikszói kistérségben

Roma dajkákat és pedellusokat képzett és foglalkoztatott a Társadalmi Megújulás Operativ  Program(TÁMOP 5.1.1.-09/8-2010-0005  ) keretében a Szikszói  Kistérségi Többcélú  Társulás.  A szervezet A képzés,foglalkoztatás szakembereknek című kiemelt programra   43.496.902 Ft-ot  nyert  el.

A program július 30-án Szikszón a Borok Házában szervezett záró rendezvénnyel  fejeződött be..

A 2011. március 1-én indult projekt  első részében a dajkák és pedellusok képzése tartott. Az őszi vizsgán  24 dajka szerzett erről a tevékenységről OKJ-s bizonyítványt, illetve 18 pedellus  kapott oklevelet arról, hogy elvégezte ezt a kurzust.

A dajkák elméleti képzésében gondozási és nevelési feladatok szerepeltek , valamint azzal is megismerkedtek , hogy milyen takarítási és egyéb feladatai vannak az óvodában dolgozó kisegítőknek. A pedellusok tantervében egészségnevelés, mentálhigiéniás alapismeretek, családgondozás szerepelt.

A program második részében, ahol a  foglalkoztatást biztosították a részvevőknek- 2011 november 15 és június 15-e között- a térség  9 iskolájában és 12 óvodájában dolgozhattak .

A következő települések kapcsolódtak a képzés, foglalkoztatás szakembereknek programhoz: Szikszó, Alsóvadász, Homrogd, Selyeb, Felsővadász, Gadna, Abaújlak,Gagyvendégi, Halmaj, Felsődobsza,Kázsmárk, Léh, Rásonysápberencs.

A visszajelzések azt mutatják, a települések óvodáiban és iskoláiban a foglalkoztatottak  jó része beilleszkedett, megszerették őket a gyerekek, a frissen szerzett tudásukat kamatozatni tudták. A legtöbb óvodában biztosított volt a dajkák száma, de tudjuk,  minden plusz szorgos kéz elkel az apróságok mellett. A pedellusoknál az volt a tapasztalat, hogy elsősorban a szülőkkel való kapcsolattartásra, a hiányzó gyerekek felkutatásra,  az óraközi szünetekben a fegyelem fenntartásában tudtak segíteni.

A programban résztvevők és az őket foglalkoztató intézményvezetők is azt tervezik: szeretnék tovább folytatni az együttműködést, ha másképp nem a településeken szervezett közmunka keretében.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…