2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Az őszi kerti munkák legfontosabb kelléke, a metszőolló

Az őszi kerti munkák legfontosabb kelléke, a metszőolló

Itt van az ősz, itt van újra… és vele együtt a rengeteg tennivaló a kertben. A természet hamarosan téli álomra hajtja a fejét, növényeinket fel kell készíteni a fagyos időkre. A fák, bokrok visszavágása nagyon fontos mozzanata az őszi munkáknak.

Miért fontos a rendszeresen elvégzett metszés?

Évente kétszer, tavasszal és ősszel metsszük a gyümölcsfákat. A metszéssel alakítjuk a lombkoronát, hogy több fényhez és levegőhöz jussanak a növények, de a jövő évi terméshozamot is meghatározza a metszés sikeressége.

Tavasszal a terméshozam növekedését készítjük elő, ősszel úgynevezett koronaalakító metszést végzünk, megszabadítva a fákat  az elhalt ágaktól. Rendszeres alakítással a növény termőképessége évekkel meghosszabbodhat. Ezért ezt a munkát csak nagy szakértelemmel és a legjobb minőségi metszőollóval lehet végezni.

A metszőolló kiválasztásának szempontjai

Rendkívül fontos, hogy a metszőolló kellően éles legyen, mivel a cél, hogy a lehető legkisebb sebet ejtsük a növényen. Egy nem megfelelő metszőollóval károsíthatjuk a növények szerkezetét.

Emberi szempontból fontos, hogy a metszőolló illeszkedjen a kézbe, és kisebb erőkifejtéssel lehessen használni. A nyél felülete ne legyen csúszós, jól simuljon a tenyérbe. Nem kulcskérdés, de nem árt, ha jól hőszigetelt. Zárszerkezete legyen biztonságos.

Az olló nyílása a rugó erejétől függ. Az erős rugó gyorsan nyitja az ollót, ugyanakkor nagyobb erőkifejtést is igényel a használata. A puha rugók lassan nyitnak, de  használatuk nem igényel nagy erőkifejtést.

Laikus szemmel egyformának tűnhetnek a metszőollók, valójában azonban a kerti munkákhoz nem elég egyfajta metszőolló. A vastag, kemény ágú növényekhez nagyobb, erősebb metszőollók kellenek, viszont ezek alkalmatlanok a vékonyabb ágak vágására. Nagy valószínűséggel több fajta metszőollóra is szükségünk lesz a háznál.

A metszés után sebek maradnak a fákon, amiken keresztül káros mikroorganizmusok telepedhetnek meg a növényben, ha nem fordítunk kellő odafigyelést a sebkezelésre. Az utómunkálatok része a metszőolló fertőtlenítése is.

A metszőolló ára széles skálán mozog. A piacon megtalálhatók az olcsó változatok is, azonban javasoljuk, hogy a jó minőségű, bár drágább metszőollót tekintsük befektetésnek. Egy jó minőségű  metszőollóval ízületeinket is kíméljük, és a növényeinknek is a legjobbat adjuk.

A VasMuszakiBolt.hu webáruház kínálatában nemcsak metszőollót, de a metszőollókhoz különböző rugókat is talál. Válassza ki az Ön kezébe legjobban illő változatot!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Holnaptól 46. UTAZÁS KIÁLLÍTÁS
2024. február 22-25. között Az Utazás kiállítás a látogatói igényeknek megfelelően megújul, interaktív programokkal egészül ki, amelynek köszönhetően…