2023. 06. 10. szombat

Margit, Gréta
1 EUR 369 HUF
1 GBP 430 HUF

Profi tippek OSB lap ragasztásához

Az OSB lap ragasztása szerencsére nem igényel kiterjedt faipari ismereteket. Nem árt azonban néhány dologra odafigyelni. Néhány szabály betartásával a munkánk hosszú ideig mutatós és hasznos maradhat.

Ismerkedjünk meg a ragasztóval!

A különféle ragasztóanyagok tárháza nagyon széles. Az egyszerű, iskolai technokoltól a kétkomponensű epoxigyantáig rengeteg anyagból választhatunk. Erre azért van szükség, mert a követelmények minden területen mások és mások. Míg az irodai ragasztós stifteknél az a lényeg, hogy minél kevesebb csöpögéssel, kenődéssel dolgozzunk, a cipőiparban rugalmasságra van szükség. A műanyag ragasztóknál szempont, hogy az anyag ne károsítsa a felületet, míg ha fémet ragasztunk, a víz- és hőállóság is szempont.

Erre a kis anyagismereti bevezetőre azért volt szükség, mert az OSB lapok esetében figyelembe kell venni azt is, hogy ezeknek a lemezeknek az egyik fő összetevője maga is ragasztóanyag. Ez tartja össze a mikorfurnérokat és háncsokat, amelyekből a lemezünk áll. Fontos tehát olyan ragasztót választani, amely nem károsítja ezt az anyagot.

Mitől mások a faipari ragasztók?

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy bár az OSB lap kb. 5%-a ragasztó, több mint a 90%-a fa, ennek megfelelően kell tehát dolgozni vele. A legjobb, ha valamilyen faipari ragasztót választunk, ha a lapok rögzítését ragasztással szeretnénk megoldani.

A faipari ragasztókkal szemben van néhány speciális követelmény is:

●      Figyeljünk rá, hogy gomba-, víz- és penészálló legyen!

●      Ne tegyen kárt a szerszámok élében!

●      Keressünk hosszú élettartamú ragasztót!

●      Olyat válasszunk, ami általános üzemi körülmények között is biztonságos.

A jó ragasztó csak annyira párolog, amennyire muszáj, az illata sem kibírhatatlanul kellemetlen. Hobbi célokra ma már rengeteg készletet, kis kiszerelésű ragasztót is lehet kapni. Érdemes ezekkel indulni, és később komolyabb anyagokra beruházni, ha már megvan a kellő gyakorlatunk.

Ragasztó kifejezetten OSB lap ragasztásához

Az OSB lap ragasztásához nincsen szükség különleges ragasztóra. Bármilyen olyan faipari ragasztó megfelel, amelyiknek a szakítószilárdsága elég magas, legalább akkora, mint az OSB lapoké.

Az OSB Futár a Gorilla Wood Glue-t ajánlja. Ez az anyag minden műhelynek praktikus eszköze, hiszen szinte bármilyen faanyag ragasztására alkalmas. Ha az OSB lapokat könnyűszerkezetes épület készítéséhez használnánk, a polisztirol lapok rögzítésére a zsákos polisztirol ragasztó nem alkalmas, ehhez ennél magasabb diszperzió tartalmú anyagra lesz szükség. Ilyen esetben nem árt a lapokat utólag dübellel is rögzíteni, a száradáskor fellépő repedezés elkerülésére.

Egy kis gyakorlattal az OSB lappal könnyen és sikeresen dolgozhatunk, éppen ezért jó ár-érték arányú, szinte kockázatmentes megoldás hobbi célokra is.

OSB lap vagy egyéb rétegelt lemez vásárlásához válassza az OSB Futárt!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

3+1 tuti program apák napjára
Az apák napja egy Amerikából eredeztethető ünnep, amelyet minden évben június harmadik vasárnapján, azaz idén 18-án ünneplünk. A különleges alkalom eg…